Mediaset beweert dat op YouTube, eigendom van Google, ruim 4500 filmpjes van in totaal 325 uur aan auteursrechterlijk beschermd materiaal te bekijken is. Gecombineerd met de populariteit van de clips komt dit neer op 315.672 dagen waarop er niet naar de drie betreffende Italiaanse televisiezenders werd gekeken, claimt Mediaset.

Woensdag diende het bedrijf een klacht in bij een burgerlijke rechtbank in Rome. Het bedrijf stelt uitdrukkelijk dat het bedrag van 500 miljoen euro slechts een voorlopige schatting is. De schade die werd opgelopen tussen het indienen van de klacht en het proces dat daarop volgt zal er later bij opgeteld worden. Bovendien is er nog geen rekening gehouden met gederfde reclame-inkomsten. Laat staan proceskosten.

Berlusconi's media-imperium

Het Italiaanse mediaconglomeraat ontstond in 1995, nadat Berlusconi's familiebedrijf Finivest zijn televisieactiviteiten afscheidde. Inmiddels is het uitgegroeid tot één van de belangrijkste televisiebedrijven van Europa, met zenders in Italië en Spanje.

Het is niet de eerste keer dat YouTube wordt geconfronteerd met een flinke schadeclaim. Het Amerikaanse Viacom en het Spaanse Telecinco spanden in het verleden al gelijksoortige zaken aan. Hierin is tot op heden nog geen uitspraak gedaan.

Onnodig

In een reactie noemt Google de rechtszaak onnodig. "We betreuren het, want klachten over het auteursrecht van filmpjes worden door ons altijd serieus genomen", aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Copyright-specialist Joel Smith beweert in de Financial Times echter dat Mediaset wel degelijk een grote kans heeft om het proces te winnen. 'Het is een testcase voor de hele Europese wetgeving, die uiteindelijk zelfs zou kunnen belanden bij het Europese Hof voor Justitie. Maar een claim van 500 miljoen euro is wel heel erg optimistisch', aldus Smith.