The Filter is een initiatief van muzikant Peter Gabriel. In een persbericht laat de rocker weten: "De eerste vrijheid die het internet bracht, was de mogelijkheid om van waar ook content te kunnen bereiken. Maar nu dat we verdrinken in een zee van keuzes, hebben we gereedschap nodig waarmee we goede keuzes kunnen maken."

Daarom gooit The Filter de verschillende media op een hoop. In plaats van dat het alleen mensen kennis wil laten maken met één vorm van media, wil het een aanbevelingssysteem zijn voor zowel muziek als films, internetfilmpjes en televisieprogramma's.

Kennis maken

Bij het aanmelden moet een gebruiker eerst wat over zichzelf laten weten. Zo moeten er bijvoorbeeld wat favoriete muziekgenres worden geselecteerd, waarna een lijst van bekende artiesten verschijnt. Zo kwamen na het selecteren van Rock en Hip-Hop artiesten als Bruce Springsteen, 50 Cent en Green Day naar boven, die de gebruiker dan een waardering moet geven van 0 tot 100%. Hetzelfde moet gebeuren voor de filmsmaak.

Na het aanmelden verschijnt de site met allerlei tips. Al eens van Interpol gehoord, de film Psycho al wel eens gezien? Ook staan er internetfilmpjes en nieuwsartikelen die misschien interessant zijn voor iemand die graag luistert naar Coldplay.

Plugin

De site gaat uit van het idee dat smaken voor films, muziek en personen samenhangen. De site heeft een database van vijf miljoen liedjes, 330 duizend films, en gegevens van meer dan vijftig miljoen persoonlijke aankopen en playlists.

De site leert ook van de gebruiker zelf. Die moet The Filter op de hoogte van wat hij of zij leuk vindt. Dat kan handmatig, maar ook met een plugin die kan worden geïnstalleerd en de smaak van de gebruiker scant. Daarmee kunnen ook nieuwe vrienden worden gevonden op de site.

De site heeft nog last van wat kinderziektes, aldus ReadWriteWeb, die de site al langer volgde toen deze nog werd uitgetest. Ook zijn volgens het weblog de mogelijkheden voor het maken van vrienden nog beperkt.