Drie eerstejaars studenten van de Erasmus Universiteit hebben het Drug Donation Network bedacht. Dit is een project dat via internet, RFID-chips en GPS-zenders de verspreiding van medicijnen in de Derde Wereld wil verbeteren. Voor donateurs moet online te volgen zijn of de medicijnen die met hun geld zijn betaald ook echt aankomen. De distributie van medicijnen is nu vaak problematisch.

Hun applicatie voor gerichte medicijnverspreiding werkt door medicijnen te identificeren via rfid-chips in de verpakkingen. Waar mogelijk wordt de informatie gekoppeld aan GPS-data en teruggestuurd naar de site van DDN.

Het studententeam 'Fresh Gen' krijgt voor de nu behaalde eerste plek 5000 euro van Microsoft. Die softwareproducent sponsort deze internationale programmeerwedstrijd namelijk. De Erasmusstudenten vertegenwoordigen in juli Nederland tijdens de internationale finale die in het Egyptische Cairo plaatsvindt.

RFID en GPS

"We willen nu een database opzetten met daarin alle medicijnen die door fabrikanten van rfid-chips zijn voorzien", vertelt Gino Mangnoesing (20), één van de winnende studenten. Met behulp van RFID-chips en GPS-zenders kunnen ontvangers en donateurs van medicijnen zien waar de pillen zijn en of ze hun bestemming al hebben bereikt. Het project wil een non-profitorganisatie opzetten, die vooral geld moet ontvangen van donateurs.

"We willen overleg voeren met het Rode Kruis, andere hulporganisaties en farmaceuten. We beginnen met een kleine database met medicijnen, maar hopen dat het uiteindelijk gaat groeien", aldus Mangnoesing. Een van de problemen is dat de benodigde apparten zoals RFID-lezers en GPS-zenders in Derde Wereldlanden vaak niet voorhanden zijn. DDN wil dan ook geld inzamelen om die apparaten zelf aan te schaffen.

'Te ambitieus'

"Het is eigenlijk een veel te ambitieus project, maar het valt daardoor wel extra op straks tussen alle landeninzendingen", zegt jurylid Jeroen van der Zant, programmamedewerker van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling ( NCDO). "Je krijgt dit alleen voor elkaar als je alle belanghebbenden laat samenwerken. Dan gaat het bijvoorbeeld over overheden die hun strikte regelgeving rond medicijnen moeten aanpassen. De techniek lijkt me een minder groot probleem dan de organisatie."

"Het is jammer dat de deelnemers niet meer hebben gekeken naar de mogelijkheden van mobiele telefoons in de Derde Wereld, omdat de mensen daar vaker over een telefoon beschikken dan over een computer met internetaansluiting", luidt kritiek die Van der Zant heeft op de concepten van de studenten. De deelnemers moesten in hun projecten zogeheten millenniumdoelen opnemen. Bij DDN was dat onder meer 'Bestrijding van HIV/AIDS, malaria en andere dodelijke ziektes'.

Microkredieten

Als nummer twee in de Nederlandse ronde koos de jury een team van Hogeschool Rotterdam. Hun project Equitopia is een sociaal netwerk dat internetters microkredieten laat geven aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Derde is Imadonation van de Erasmus Universiteit geworden. Dat idee omvat een site waar bezoekers uit de westerse wereld hun kennis kunnen delen in de vorm van eigen lesmateriaal in tekst en video. De nummers twee en drie kregen respectievelijk 2500 en 1500 euro.

Meer glasvezel in Caïro

De Imagine Cup is een wereldwijd georganiseerde wedstrijd waarbij informaticastudenten nieuwe softwareconcepten moeten bedenken waar de Derde Wereld baat bij heeft. Ze moeten dat doen aan de hand van de zogeheten milleniumdoelstellingen. Dat zijn acht doelen die de VN-landen in 2000 hebben aangenomen en die komende jaren moeten worden behaald.

De locatie van de wereldfinale in de Egyptische hoofdstad Cairo heeft hoofdsponsor Microsoft wel problemen bezorgd. "Ze hadden daar niet genoeg bandbreedte. Maar ik begreep dat er nu glasvezel wordt aangelegd", aldus Ruud de Jonge, hoofd platform enthusiasm bij Microsoft Nederland.