Steeds vaker worden via internet neppillen verkocht, ontbreken de bijsluiters of worden er medicijnen aangeboden die niet in Nederland geregistreerd zijn en dus verboden zijn, aldus de IGZ. Volgens de organisatie lopen burgers met deze medicijnen grotere gezondheidsrisico's.

Volgens de IGZ kopen mensen medicijnen via internet vanwege het gemak of uit privacyoverwegingen als het gaat om een aandoening waarvoor men zich schaamt.

"Mensen die zomaar medicijnen op internet kopen zijn naïef. Als je toch medicijnen op internet wil kopen, moet je je er van vergewissen dat er een legale 'normale' Nederlandse apotheek achter zit", waarschuwt plaatsvervangend inspecteur-generaal Nico Oudendijk. Hij adviseert om bij twijfel over een internetapotheek geen medicijnen te kopen.

Huisarts

Overigens waarschuwt de inspectie niet alleen voor het kopen van medicijnen, ook een bezoek aan een internetdokter kan extra risico's met zich meebrengen, meent de IGZ. "Deze dokters kennen de patiënt vaak niet en zijn dus ook niet op de hoogte van bijvoorbeeld ander medicijngebruik."

De inspectie adviseert mensen zoveel mogelijk bij hun eigen huisarts een recept te halen en voor het geneesmiddel naar een 'normale' apotheek te gaan. Vanaf volgende maand is het werk van internetdokters wettelijk verboden. Dan treedt de nieuwe geneesmiddelenwet in werking die het artsen niet langer toestaat om medicijnen voor te schrijven aan patiënten die ze niet kennen of waarvan ze geen medicatiegeschiedenis hebben.

De Volkskrant schrijft vrijdag over een eigen onderzoek naar geneesmiddelensites. De krant deed bestellingen bij drie medicijnensites, die alle drie - zonder vergunning - geneesmiddelen verkochten die onder de opiumwetgeving vallen.

Zo schreven ze een afslankmiddel voor aan een vrouw die borstvoeding gaf, leverden zonder vragen de verslavende angstremmer Lorazepam of leverden illegaal de medicijnen uit het buitenland. De drie sites die de Volkskrant heeft getest, worden niet met name genoemd.

Nico Oudendijk van de IGZ noemt de handelswijze van sommige internetsites die medicijnen verkopen ronduit 'crimineel'. Vaak opereren die netwerken vanuit het buitenland en bieden medicijnen aan op Nederlandse sites, stelt hij. Bij de douane worden wekelijks honderden buitenlandse pakketjes met illegale medicijnen onderschept.