De Internet Healthcare Coalition – met vertegenwoordigers uit regering, onderwijs en bedrijfsleven – heeft de laatste tijd gewerkt aan ethische richtlijnen voor medische websites. De organisatie wil de regels halverwege mei bekend maken.

Ook Health Internet Ethics, een organisatie met vertegenwoordigers van 20 medische bedrijven, heeft aangekondigd met privacyregels te komen. Die moeten binnen twee weken openbaar worden.

Een van de voorstellen is dat medische websites hun bezoekers moeten waarschuwen. Derden, zoals bannerdiensten, kunnen informatie van surfers verzamelen zonder dat de desbetreffende site dit weet.

Eerder deze maand werd bekend dat gezondheidssites wel erg makkelijk persoonlijke informatie van hun bezoekers aan bedrijven doorgeven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om e-mailadressen en zoekgedrag.

Analisten verwachten niet dat de plannen enige invloed zullen hebben op het onderzoek waarmee de Federal Trade Commission al begonnen is. De FTC inspecteert de privacypraktijken van onder meer HealthCentral.com en iVillage.com.

John Mack, voorzitter van de Internet Healthcare Coalition, hoopt dat de richtlijnen het vertrouwen van het publiek in de online gezondheidszorg weer herstellen. Hij ziet liever dat de industrie aan zelfregulering doet dan dat de overheid regels moet maken.

Een analist van Forrester Research twijfelt aan de pogingen van de medische industrie. "Zelfregulatie zit er niet in. Internet is nou eenmaal een perfect instrument om informatie te achterhalen."Eerdere relevante berichten: Studie: medische sites onzorgvuldig met privacy (02 februari 2000)