Het bedrijf Open Mobile heeft een applicatielaag voor Tizen gebouwd waarin Android-apps kunnen draaien. Met de emulator hoeven consumenten geen speciaal voor Tizen ontwikkelde apps af te wachten. Dit moet de kip-ei situatie doorbreken van gebruikers die wachten op aanbod van apps en app-developers die wachten op grote aantallen gebruikers.

Struikelblok

The Handheld Blog demonstreert de emulator (zie het ingebedde filmpje onder dit artikel). In de video zijn een aantal bekende apps zoals Facebook, Winamp en de Kindle-reader te zien. Ook de game Guitar Hero 5 wordt getoond.

Het aanbieden van apps is een struikelblok voor beginnende platformen. Bij Android had Google Play (toen nog Android Market) na een half jaar nog maar 2300 apps in de winkel staan. Samsung maakt geen cijfers van zijn eigen mobiele besturingssysteem Bada bekend. Op dat smartphoneplatform ontbreken in ieder geval populaire apps als WhatsApp, Wordfeud en Skype.

Eerst apps, dan toestel

Tizen komt voort uit het mobiele platform MeeGo, dat de steun geniet van pc-processorreus Intel en onder meer Samsung. Intel roept nu met een wedstrijd ontwikkelaars op apps te ontwerpen voor het nieuwe mobiele platform. Dat is dus voordat er überhaupt toestellen op de markt zijn met dat besturingssysteem.

Samsung heeft het met Bada juist andersom gedaan. Eerst lanceerde het Zuid-Koreaanse bedrijf toestellen om na een half jaar ontwikkelaars te motiveren met een wedstrijd om apps voor het platform te maken.

De apps voor Tizen komen in een app store, maar het is nog niet bekend hoe die eruit gaat zien. Via de applicatie van Open Mobile kunnen gebruikers zoeken naar apps via de AppMall. Dat is niet een directe app-winkel, maar simpelweg een overzicht met verwijzingen naar plaatsen waar het gezochte app-installatiebestand is te downloaden. De rest van het app-downloadproces verloopt hetzelfde als op Android en de installatie is te starten vanuit de meldingenbalk.

Android-apps op PlayBook

Het idee om apps van een ander, populairder platform te draaien in een emulator is verre van nieuw. BlackBerry-maker RIM deed hetzelfde met de Android App Player voor zijn tablet PlayBook. Voor deze feature kunnen gebruikers de geëmuleerde Android-apps enkel downloaden via BlackBerry's eigen App World. Het Canadese bedrijf staat geen installaties toe buiten deze app-winkel om.

De Android App Player voor de PlayBook was voor velen een teleurstelling. Zo waren standaardfuncties van Android niet beschikbaar via de emulator en er was voor de apps ook geen interactie mogelijk met het besturingssysteem zelf.