Met iPhone OS 3.0 lost Apple een aantal lang uitstaande beloften in. Vooral de zogenaamde 'push notifications' stond hoog op de verlanglijst van de altijd bereikbare gebruiker. Apple schaafde lang aan de functie, omdat het achtergrondprocessen tot een minimum wilde beperken. Die kunnen de batterijduur met 80 procent verminderen. Bij de nieuwe push notifications blijft dit verlies beperkt tot 23 procent, belooft Cupertino.

Zakelijk terrein

Met push meldingen, in combinatie met de - reeds eerder geïntroduceerde - ondersteuning van Microsoft Exchange ActiveSync, begeeft de iPhone zich meer en meer op het zakelijke territorium van de Blackberry en Windows Mobile smartphones.

Ook het kopiëren, knippen en plakken van tekst liet lang op zich wachten. Dat was volgens Apple nog zo niet eenvoudig omdat het beveiligingsrisico's met zich meebracht. Maar in OS 3.0 kan het eindelijk. Een andere populair verzoek dat is ingewilligd is het versturen van afbeeldingen via MMS. Ondersteuning voor Flash ontbreekt vooralsnog. Daar werkt Adobe, samen met Apple, nog steeds aan.

Betaling in apps

En andere belangrijke ontwikkeling betreft de nieuwe mogelijkheid dat externe apps om zelf betalingen af kunnen handelen. Dit zet de deur open voor de verkoop van bijvoorbeeld een nieuw gamelevel ín een bestaande applicatie, of een abonnementsvorm zoals bij de reeds aangekondigde Kindle app. Dit model biedt ontwikkelaars en Apple zicht op meer inkomsten per app.

Voor die ontwikkelaars brengt het bedrijf een nieuwe Software Development Kit (SDK) uit met meer dan 1000 API's voor onder meer gebruik van geolocatie en kaarten, streaming audio en video en p2p data-uitwisseling over Bluetooth.

Nummer 3 in smartphones

De App Store is het afgelopen half jaar een ongekend succes gebleken. Momenteel zijn er 25.000 apps te vinden die gezamenlijk al 800 miljoen keer zijn gedownload, meldt het bedrijf trots.

Het afgelopen jaar zijn er bijna 14 miljoen iPhones verkocht. Daarmee heeft Apple volgens Gartner 10,7 procent van de smartphonemarkt in handen, achter RIM (19,5 procent) en marktleider Nokia (40,8 procent).

De bèta van iPhone OS 3.0 is nu uitgebracht voor ontwikkelaars. De definitieve versie zal deze zomer gratis beschikbaar komen voor alle iPhone-gebruikers. iPod Touch eigenaren moeten 10 dollar betalen voor de upgrade.