Het aantal PSTN-aansluitingen is in het derde kwartaal met 4,3 procent gedaald tot 2,46 miljoen. In de hele vaste telefoniemarkt kwamen er 12.000 nieuwe aansluitingen bij. Drie miljoen van de bijna 6 miljoen telefoonaansluitingen maakt inmiddels gebruik van VoIP. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper deze week.

VoIP via DSL grootste

De groei van VoIP komt het meest voor rekening van DSL. Hier was een groei te zien van 5,4 procent (1,52 miljoen aansluitingen). KPN is de grootste VoIP-aanbieder met meer dan een derde van de markt.

Kabelaars zagen het aantal VoIP-klanten met 3,5 procent stijgen tot 1,4 miljoen. Door de megafusie van Multikabel, @Home en Casema groeide het aantal VoIP-klanten van Ziggo in het derde kwartaal van 18.500 naar 788.500. Hiermee heeft de kabelreus met 26,5 procent marktaandeel.

UPC zag op VoIP-gebied zijn klantenbestand groeien tot ruim een half miljoen klanten, en heeft daarmee een marktaandeel van 18,5 procent.

Verwachting lager

Voor het laatste kwartaal heeft Telecompaper de groeiverwachting bijgesteld van 7 naar 5 procent. Volgend jaar denkt het onderzoeksbureau dat de VoIP-markt elk kwartaal met 4 tot 5 procent zal groeien.