Microsoft zal de details van de in aanbouw zijnde nieuwe versie van Windows, Longhorn geheten, bekendmaken op de Microsoft Professional Developers Conference (PDC), die eind oktober in Los Angeles wordt gehouden. Maar de nieuwe gebruikersinterface van Longhorn, Aero genaamd, zal waarschijnlijk niet worden gedemonstreerd. Dit product bevindt zich nog te zeer in de ontwikkelfase en zal vermoedelijk ook niet te vinden zijn op de cd met een vroege bètaversie van Longhorn, die Microsoft aan de deelnemers van de PDC zal uitreiken. Wat op de PDC wel aan de orde zal komen en wat voor ontwikkelaars interessant is, is Avalon, de codenaam van de technologie die ten grondslag ligt aan de nieuwe gebruikersinterface van Longhorn. Microsoft zelf noemt deze technologie een "splinternieuw client-platform om slimme, verbonden en 'mediarijke' applicaties voor Longhorn te ontwikkelen". Dankzij Avalon krijgen ontwikkelaars meer mogelijkheden bij het ontwerpen van interfaces.

Bestandssysteem

Een ander onderwerp dat ruim aandacht zal krijgen, is WinFS, wat staat voor Windows Future Storage. Deze technologie bevindt zich bovenop het bestaande bestandssysteem van Windows en moet ervoor zorgen dat gebruikers makkelijker en intuïtiever bestanden op een computer met Longhorn kunnen vinden. WinFS maakt gebruik van technologie die afkomstig is uit de Yukon-versie van Microsoft SQL Server, de nieuwe versie van Microsofts database die voor eind volgend jaar op het programma staat. Volgens Microsoft is WinFS ook weer een totaal nieuw concept om bestanden op te slaan en om data breder beschikbaar te maken dan nu het geval is. Zo kan het adresboek van Outlook bijvoorbeeld alleen door deze mail-client zelf worden gebruikt, maar met WinFS wordt het mogelijk om deze data ook aan andere applicaties beschikbaar te stellen. Het is wel zo dat bestaande applicaties herschreven zullen moeten worden om van deze nieuwe technologie gebruik te kunnen maken. Microsoft zal op het moment dat Longhorn beschikbaar komt, een reeks upgrades van haar eigen toepassingen uitbrengen.

Nog niet af

Wat Longhorn zelf betreft, dat is op dit moment voor de helft af. Een publieke bètaversie van deze opvolger van Windows staat voor volgend jaar gepland. Bill Gates heeft Longhorn een 'grote gok' en 'een beetje eng' genoemd, omdat Microsoft hier enkele fundamentele wijzigingen aan haar software in aanbrengt. Aan Longhorn werken enkele duizenden ontwikkelaars. De Microsoft Professional Developers Conference vindt plaats van 26 tot en met 30 oktober in Los Angeles.