Het langverwachte Puma platform zal in de tweede helft van dit jaar verscheept worden met de nieuwe Turion Ultra-processoren, waarvan de kloksnelheid voorlopig nog geheim blijft.

Grafische kaarten

Enkele noviteiten van het platform zijn wel bekendgemaakt op de CES. Dankzij de 'Hybrid Graphics Technology' kan de geïntegreerde grafische processor tegelijk draaien met een toegewijde grafische kaart (een 'discrete graphics card', die op het moederbord worden aangesloten voor bijvoorbeeld meer videogeheugen.

Het Puma platform zelf bevat een speciaal voor deze combinatie geschikte 'ATI Mobility Radeon HD 3400 discrete graphics card'. Deze kaart wordt echter al meegeleverd met Asus systemen, dus is op zich weinig nieuws.

Batterij

Het Puma platform zal Microsofts DirectX 10.1 volledig ondersteunen. Met ATI PowerXpress kunnen gebruikers wisselen tussen de geïntegreerde en andere grafische kaarten zonder hun notebook opnieuw te hoeven opstarten. Zo kan de geïntegreerde grafische kaart worden gebruikt als op de batterij wordt gewerkt, waardoor deze een langere levensduur heeft, meent AMD.

Fusion

Dankzij het lage cpu-gebruik zouden met het Puma platform uitgeruste notebook beter moeten presteren. Daarnaast zou het systeem sneller moeten werken door de flashtechnologie HyperFlash, waarbij belangrijke informatie wordt opgeslagen opdat de computer sneller kan opstarten.

De nieuwe mogelijkheden van het Puma platform zijn slechts een eerste stap op weg maar Fusion: een platform dat een cpu en grafische processor verenigt op één chip, aldus AMD-brandmanager Scott Shutter. Dit platform zal volgend jaar op de markt komen.