Thuiswinkel.org maakte tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend dat er een flinke toename is van het aantal webwinkels dat afhaakt, vrijwillig of gedwongen. De organisatie zag vorige jaar 293 leden afhaken, een kwart meer dan het jaar ervoor. Zo'n 88 webwinkels (30 procent) stopten met de bedrijfsactiviteiten, 32 webwinkels werden overgenomen (11 procent) en 18 webwinkels gingen failliet (6 procent), schrijft Thuiswinkel.org op de eigen website.

De organisatie zette zelf ook leden buiten de deur, omdat zij zich niet hielden aan de eisen die Thuiswinkel.org stelt “op het gebied van juridische zaken, veiligheid of financiën", meldt de vereniging verder. Een aantal leden (51) vond het lidmaatschap te duur of niet meer de moeite waard.

Ondanks afhakers meer nieuwe winkels

Niettemin blijft de vereniging groeien en dat komt vanzelfsprekend door het gigantische aantal webwinkels dat jaarlijks het levenslicht ziet. Over 2011 kwamen er in Nederland 7000 webwinkels bij, het aantal dat zich vorig jaar heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is nog niet bekend. Bij Thuiswinkel.org sloten zich vorig jaar 527 nieuwe leden aan, zodat het ledenaantal grosso modo toch met 16 procent steeg naar 1683.

“De markt ziet in toenemende mate een komen en gaan van webwinkels", zei voorzitter Ed Nijpels van Thuiswinkel.org tijdens de nieuwjaarsreceptie. “Met name bij kleine(re) webwinkels zien we een trend van enthousiaste nieuwkomers aan de ene kant en bedrijfsbeëindigingen en faillissementen aan de andere kant. Eens te meer is het duidelijk dat het runnen van een webwinkel een serieuze aangelegenheid is". Thuiswinkel.org telt 825 webwinkels die minder dan 100.000 euro per jaar omzetten. Dat is ongeveer de helft van het totaal aantal leden.