Dat blijkt uit het door Pro Active International uitgevoerde Breedband Internet Onderzoek, dat het onderzoeksbureau dinsdag tijdens het Nationaal Breedband Congres presenteerde.

Van de ondervraagde internetters die nu nog via de telefoonlijn inbellen (smalbandgebruikers), wil 67 procent inmiddels overstappen naar een breedbandaansluiting. Dat is 10 procentpunt meer dan bij het soortgelijke onderzoek dat Pro Active een half jaar geleden uitvoerde.

De snelheid van de verbinding is de voornaamste reden voor deze groep om over te willen stappen. Ook de ondervraagden die al internetten via een breedbandaansluiting noemen snelheid als belangrijkste reden waarom zij voor breedband hebben gekozen. Van die groep bleek slechts 52 procent ook daadwerkelijk tevreden te zijn met de snelheid die zij nu hebben.

Het onderzoek is in oktober uitgevoerd. Blijkbaar heeft de commotie in die maand over de problemen met de snelheid van kabeldiensten als

Chello en Casema Wanadoo en de ADSL-dienst Mxstream van KPN geen effect gehad op de meningsvorming van internetters. Zij noemden toch telkens snelheid als aantrekkelijk kenmerk van breedbandinternet.

Pro Active definieerde breedbandig internet als een verbinding via kabel en ADSL. Het bureau stelde geen voorwaarde voor de daadwerkelijke snelheid van de verbinding. Ook het feit dat er een flat rate is en dat men altijd een verbinding heeft (in theorie in ieder geval) is typerend voor breedband, aldus het bureau.

Niet onderzocht is hoeveel procent van de internetters een breedbandverbinding heeft. Van de ondervraagde breedbandinternetters gaat volgens Pro Active inmiddels 5 procent via ADSL het net op. Een half jaar geleden was dit nog maar 1 procent.

Het onderzoek van Pro Active is in samenwerking met NOB Nieuwe Media en kabelbrancheorganisatie Vecai uitgevoerd. Het bureau heeft met die partijen afgesproken geen resultaten per provider openbaar te maken. Ook het deel van het onderzoek waarin respondenten naar zaken als dienstverlening wordt gevraagd, is niet gepubliceerd.