Door gebruik te maken van 'magnetic resonance imaging', in de wandeling bekend als MRI, zal het binnenkort mogelijk zijn om een plaatje te maken van een inwendig orgaan en daarin een virtuele excursie te organiseren.

Het doel van een dergelijke exercitie is bijvoorbeeld de voorbereiding op een operatie. Chirurgen kunnen aldus hun werkstrategie bepalen. Dit zei Irving Wladawsky-Berger, de algemeen manager van IBM's Internet Divisie, tijdens een bijeenkomst van technische ontwikkelaars van het bedrijf in Orlando vorige week.

"Veel van deze ontwikkelingen zijn praktisch uitvoerbaar", aldus Wladawsky-Berger, "maar wat we niet weten is of ze ook zullen worden gebruikt."

Terwijl een aantal bedrijven werkt aan de ontwikkeling van de infrastructuur voor Internet2, proberen onderzoekers een antwoord te geven op dergelijke vragen. Internet2 is een project van de University Corporation for Advanced Internet Development, een consortium van circa honderd Amerikaanse universiteiten, non-profit organisaties en overheidsinstellingen. IBM is één van de hoofdsponsors van het project.

Wladawsky-Berger is een hoofdrolspeler in de ontwikkeling van Internet2, waarvoor naar verwachting in het jaar 2000 in de Verenigde Staten een flink aantal nieuwe POP's zullen zijn gecreëerd waardoor snelheden van 2.4 G-bits per seconde kunnen worden gehaald. Het netwerk is bedoeld voor universitaire en overheidsonderzoekers die zeer grote bestanden verzenden en ontvangen via het steeds drukker en langzamer wordende internet, waar cyberfiles tegenwoordig zelfs geen zeldzaamheid zijn.

Veel werk dat op dit moment voor Internet2 wordt verricht heeft betrekking op de vaststelling van standaarden voor de data- en 'voice'-stromen over het net, aldus Wladawsky-Berger. Verscheidene 'pilot'-projecten' in relatie tot het hogesnelheidsnetwerk zullen de komende maanden van start gaan.

De snelheid van de ontwikkelingen neemt toe. "Op een dag word je wakker en je merkt dat het explodeert op de markt", zo voorspelt de IBM-topper die een analogie ziet met internet. "Je ziet dat er dingen gebeuren die er zes maanden geleden nog niet waren. Opeens zie je grote uitvindingen ontstaan."

Terugkomend op de 'virtuele onderdompeling' en de mogelijkheid om door lichaamsdelen te toeren zei Wladawsky-Berger: "een hoop van deze dingen is hartstikke maf".