De Nederlandse update van Google Street View is in de nacht van maandag op dinsdag live gegaan. Tot nu toe waren de straatpanorama's in Google Maps alleen beschikbaar van enkele grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Het totaal aantal kilometers met Street View-beelden groeit nu van ruim 4.000 naar 35.000 kilometer.

In de update zitten volgens Google Nederland 19 van de 21 grote steden met meer dan 100.000 inwoners. Het gaat onder meer om Utrecht, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Leiden en Almere. Street View heeft nu de meeste dekking in de Randstad en de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Flevoland, Groningen en Friesland. Drenthe, Overijssel en Limburg komen er bekaaid van af.

Binnenhof per driewieler

Google heeft ook op twee toeristische bestemmingen Street View-beelden toegevoegd. Die zijn gemaakt met de zogeheten Trike, een driewieler die kan komen op plekken waar de gewone Street View-auto niet kan rijden. Op deze wijze zijn het Binnenhof in Den Haag en de molens bij Kinderdijk in 360 graden vastgelegd. Volgens Alistair Verney, woordvoerder van Google Nederland, is in het geval van Het Binnenhof hiervoor bij de Rijksoverheid toestemming gevraagd.

In juli vroeg Google Nederland aan internetters te stemmen op een lijst van 18 toeristische trekpleisters, zoals de Efteling en de Apenheul. Het Binnenhof en Kinderdijk stonden daar ook tussen. "We hebben op meer van deze trekpleisters met de Trike beelden gemaakt, maar die van het Binnenhof en Kinderdijk waren als eerste verwerkt, daarom hebben we deze nu al toegevoegd", zegt Verney. De rest van het materiaal volgt later.

Advertenties en privacy

De Street View-beelden bevatten nog altijd geen advertenties. Ook plaatst Google geen links in de foto's. "Ja, het kost veel geld om de beelden voor Street View te maken, maar dit is een onderdeel van Google Maps en daarmee verdienen we wel geld. Over advertenties in Street View zelf heb ik niets te melden", aldus de woordvoerder van Google Nederland.

Street View leidde eerder wereldwijd tot diverse privacyvraagstukken doordat mensen herkenbaar in beeld kwamen. De software van Google hoort gezichten en kentekens automatisch wazig te maken, maar er zitten wel eens foutjes in.

In Amsterdam waren eerder dit jaar bijvoorbeeld bezoekers van een seksshop korte tijd met gezicht te zien op Street View. Volgens Verney is er een team van Nederlandssprekende helpdeskmedewerkers die verzoeken om verwijdering van Street View-beelden behandelt.

Navigatie

De 360-graden fotoweergave van Google is meer dan een aardigheidje voor websurfers. Onlangs presenteerde het bedrijf een eigen gratis navigatie-applicatie voor smartphones.

Die gratis applicatie, Google Maps Navigation kan ook schakelen tussen Maps-kaarten en de Street View-beelden. Daarmee vormen de straatbeelden een toegevoegde waarde ten opzichte van traditionele navigatiesystemen, zoals de TomTom. De vraag wanneer Google Maps Navigation in Nederland is te verwachten, kan Verney niet beantwoorden.

De gratis navigatiesoftware draait op de nieuwe Droid-telefoon van Motorola. Dat toestel draait op Google Android en is nog alleen in de Verenigde Staten te koop. De Europese versie van deze Motorola-smartphone zou niet beschikken over Google Maps Navigation maar over Motorola's eigen navigatie-programma.