Terwijl de meeste Europeanen zich steeds minder zorgen maken over de kosten van internet op de mobiel, doen Nederlanders dat juist meer en beperken ze daarom hun mobiele surfgedrag. Dat blijkt uit nieuwe Europabrede enquête (pdf) naar telecomgedrag in opdracht van de Europese Commissie.

Meer databundels...

Niet verrassend is dat steeds meer Europeanen (en ook Nederlanders) gebruik maken van mobiel internet. Bijna de helft (49%) van de Europese bezitters van een mobiele telefoon heeft ook een databundel, een stijging van 14 procent in vergelijking met 2011. Nederland zit boven het gemiddelde, hier heeft 57 procent van de mobiele telefoonbezitters ook mobiel internet, een stijging van 15 procent met twee jaar geleden. Zweden leidt qua mobiel internet, met 71 procent van de mobiele gebruikers.

57 procent van de NL mobiele telefoonbezitters heeft mobiel internet]:

...maar ook meer tariefzorgen

Eind 2011 beperkten naar eigen zeggen 29 procent van de Nederlandse gebruikers van mobiel internet het surfen over 3G vanwege kosten, nu is dat percentage gestegen naar 34 procent. Deze opmerkelijke stijging is tegen de trend in, de meeste Europeanen maken zich steeds minder zorgen over de kosten van mobiel internet, over heel Europa een afname van 9 procent van bezorgde mobiele surfers.

Naast Nederland kent alleen Portugal dezelfde tegendraadse stijging van 5 procent van bezorgde mobiele internetgebruikers die het internetten beperken vanwege kosten.

Meer Nederlanders zeggen het mobiele surfen te beperken ivm kosten: