Vier jaar geleden werkten er 389 ontwikkelaars en 68 bedrijven mee aan kernel 2.6.11 . Met kernel 2.6.30 is dat flink gestegen: 1150 ontwikkelaars en 240 bedrijven. Dat staat te lezen in een nieuw rapport van de Linux Foundation.

Toch doet maar een relatief klein percentage van de ontwikkelaars het meeste werk. Eenderde van de ontwikkelaars draagt slechts een patch bij, terwijl tien ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor 12 procent van de veranderingen.

Linus Torvalds staat niet meer in de top 30 van ontwikkelaars, terwijl hij daar in de vorige versie van het rapport, uit april 2008, nog wel in voorkwam. Hij reviewt nu vooral nieuw code en patches en heeft dus in de loop van de tijd een andere rol gekregen.

Nederlands tintje

Red Hat draagt veruit het meeste bij aan de kernel. Op een afstandje volgen IBM, Novell en Intel, met daarachter een lange lijst van bedrijven die belangrijke bijdragen hebben geleverd.

Daar zit ook nog een Nederlands tintje aan. 2.6.30 heeft bijvoorbeeld een patch gehad van Quantum Controls BV, een bedrijf uit Nuth dat navigatieapparatuur maakt voor jachten. Het feit dat zo’n bedrijf een patch indient wil volgens het rapport zeggen dat Linux voor dit soort firma's een goed platform is waarop ze graag hun producten bouwen.

Bron: Techworld.nl