Dit stelt althans Menno Wiegeraad van OD2 Nederland. OD2 - dat is overgenomen door Loudeye - treedt als mediator op tussen de providers en de platenmaatschappijen. Volgens Wiegeraad heeft OD2 heel lang prijsverhogingen kunnen uitstellen, maar kan het nu niet anders meer.

"Zowel bij OD2 als bij de online winkeliers stonden de marges gigantisch onder druk", zo stelt Wiegeraad tegenover Webwereld. Volgens OD2 hebben met name de grote labels de afgelopen tijd de prijzen geleidelijk verhoogd, terwijl de prijzen voor de consument gelijk bleven.

Wiegeraad benadrukt dat leveranciers als Tiscali, MSN, Wanadoo en Planet 'verschrikkelijk weinig verdienen' aan de muziekdiensten. Sterker nog: zowel OD2 en de leveranciers investeren vooralsnog in online muziek. Wiegeraad: "Maar nu is de tijd gekomen om eindelijk eens uit de rode cijfers te komen."

"De verwachtingen zijn al tijden hooggespannen, maar tot nu toe is het geen succesverhaal. Het is een kwestie van het hoofd boven water houden." Wiegeraad wijst erop dat Loudeye nog altijd verlies maakt.

De meeste losse downloads blijven bij MSN 99 cent kosten. Alleen actueel repertoire van grote artiesten moet tussen 1,09 en 1,49 euro gaan kosten. Na MSN zullen ook andere aanbieders volgen, aldus Wiegeraad.