Het gratis programma KaZupernodes stelt de liefhebber in staat om veel meer computers te doorzoeken naar juist dat ene zeldzame bestand. Normaal maakt KaZaA contact met een zogenoemde supernode, een computer van een andere KaZaA-gebruiker die dienst doet als een mini-server. Deze supernode is als het ware de toegangspoort naar het netwerk van KaZaA en verwerkt de zoekopdrachten. Zoals bekend maakt KaZaA – in tegenstelling tot het oude Napster – geen gebruik van een centrale server. Probleem bij deze supernodes is echter dat deze slechts toegang bieden tot een deel van het netwerk. Bovendien heeft de gebruiker geen controle over welk deel. Nederlandse gebruikers staan bijvoorbeeld over het algemeen in contact met andere Nederlanders. Bij veelvoorkomende nummers is dit geen probleem, bij zeldzame bestanden wel.

Deelnetwerk

De Duitse hobbyisten hebben hiervoor nu een oplossing gevonden. Met KaZupernodes kan iedereen namelijk zijn eigen deelnetwerk kiezen. Het enige wat de gebruiker nodig heeft, is het ip-adres van een supernode. KaZaA-specialist Hans Handgraaf van Museekster.com is zeer enthousiast over het programma en spreekt zelfs van een kleine revolutie. "Dit tooltje maakt een einde aan deze KaZaA-dictatuur", zo meent Handgraaf. "Je kunt nu dus eindelijk echt zoeken in het aanbod aan bijvoorbeeld de andere kant van de oceaan." Handgraaf verwacht dat het veel eenvoudiger wordt bestanden te vinden. "Binnen afzienbare tijd verwacht ik een vorm van communities met elk hun eigen specialiteit", zo stelt Handgraaf. Iemand die bijvoorbeeld geïnteresseerd is in Braziliaanse muziek, kan dan terecht op een speciale gemeenschap met KaZaA-gebruikers die van dergelijke muziek houden. Met het Gnutella-netwerk is het overigens al langer mogelijk om te zoeken in andere groepen gebruikers. Voor KaZaA is deze mogelijkheid wel nieuw. Nadeel van Gnutella is echter dat dit weinig gebruiksvriendelijk is.

Zelfstandig

Volgens Handgraaf zijn er tests gedaan waarbij een supernode werd geïsoleerd van het Fasttrack-netwerk waarvan KaZaA normaliter gebruikmaakt. Deze supernode kan vervolgens met KaZaA Lite worden benaderd, waardoor een zelfstandig netwerk op basis van het Fasttrack-protocol is ontstaan. "Dit zou kunnen betekenen dat KaZaA door KaZupernodes ook zelfstanding door kan, wat er ook mag gebeuren met Sharman Networks", zo meent Handgraaf. Sharman Networks - eigenaar van KaZaA en Fasttrack – is nog altijd in een aantal juridische procedures verwikkeld. Het programma KaZupernodes is 1,49 MB groot en is gratis te downloaden. Op Museekster.com staat een duidelijke Nederlandstalige uitleg.