Een meerderheid van 123 AMS-IX-leden hebben voor de uitbreiding naar Amerika gestemd. 102 leden stemden tegen en 14 onthielden hun stem, meldt AMS-IX zaterdagochtend. Daarmee heeft de Amsterdamse Internet Exchange de benodigde juridische steun voor het opzetten van een vestiging in de VS.

AMS-IX gaat nu 'de formatie van een juridische entiteit in de VS verder onderzoeken'. Daarbij wordt geprobeerd om de leden te beschermen tegen afluisterpraktijken van de VS, zo laat de organisatie weten. "De structuur dient de huidige operationele activiteiten van de AMS-IX BV en de klanten en leden van de AMS-IX vereniging te beschermen tegen commerciële, juridische, financiële en technische risico’s en meest specifiek tegen interceptie-activiteiten door de overheidsinstanties in de VS."

Controversieel

De uitbreiding naar de Verenigde Staten is controversieel. Volgens de bepalingen in de Amerikaanse antiterrorismewet Patriot Act mogen opsporingsdiensten in de VS data opvragen bij internetbedrijven die een vestiging hebben in de VS. Het is zelfs mogelijk de data op te vragen bij vestigingen van een bedrijf die buiten de VS is gevestigd zolang dat op enigerlei wijze een (juridische) band heeft met de VS.

Onder een deel van de leden is dan ook weerstand tegen het plan, een ander deel ziet wel mogelijkheden om de NSA en de FBI buiten de deur te houden. De stemming vond plaats via internet, omdat 80 procent van de AMS-IX-leden in het buitenland zijn gevestigd. Het uitschrijven van een gebruikelijke fysieke ontmoeting zou te veel tijd kosten. In de board van de AMS-IX zitten onder meer bedrijven als Google en Akamai.