Opvallende resultaten uit de MKB Monitor 2014 van Exact en KPN zijn verder dat 76 procent van de mkb-bedrijven met cloudoplossingen denken data in Nederland opgeslagen te hebben, terwijl in werkelijkheid uit onderzoek blijkt dat nog geen 50 procent zich in Nederland bevindt. Hoe is dat mogelijk, als veiligheid als belangrijkste reden genoemd wordt om een cloudoplossing te overwegen?

Bedrijven die voor cloud gekozen hebben, zijn daar desondanks tevreden over. Het voordeel van overal en altijd toegang tot data hebben, zien zij als grootste voordeel (28 procent). Op de tweede plek staat de eenvoud in gebruik voor eindgebruikers (15 procent). Ook zien bedrijven die cloud-oplossingen gebruiken de IT-kosten omlaag gaan. Aan het onderzoek namen 649 respondenten uit het mkb deel.

"Beter gebruik van cloud-oplossingen biedt mkb-bedrijven meer kansen en draagt bij aan de groei van de organisatie. Dat zien we ook terug in dit onderzoek", zegt Business Director Cloud Solutions Sebastiaan de Jong van Exact, die erop wijst dat opvallend veel cloudgebruikers omzetgroei boeken en zij die dat niet doen veel minder of juist krimpen.

"Ondernemers kunnen dankzij de cloud de modernste technologie in huis halen tegen relatief lagere kosten. Die besparingen kunnen ze weer gebruiken voor innovatie. Dit businessvoordeel heeft ook effect op de toegenomen tevredenheid bij ondernemers in de cloud."