Mitnick is voorwaardelijk vrij. De komende drie jaar mag hij geen computer gebruiken, of een ander apparaat dat verbonden is met internet. Bij bedrijven waar werkzaamheden met de computer worden gedaan, mag de hacker niet aan de slag. Het enige waar hij wel gebruik van mag maken, is een vaste telefoonverbinding.

In een verklaring hekelde Mitnick de mensen die hem hebben aangeklaagd. Ook gaf hij af op John Markoff, een journalist van de New York Times. Volgens Mitnick is de journalist er met zijn 'lasterlijke en schandalige artikelen' mede verantwoordelijk voor dat hij de cel indraaide.

Mitnick had in 1981 - op 17-jarige leeftijd - al zijn eerste contact met justitie. Toen werd hij opgepakt voor het stelen van documenten van telefoonmaatschappij Pacific Bell. In 1995 werd hij door de FBI gearresteerd. De rechtbank oordeelde dat hij had ingebroken in computersystemen van onder meer Motorola, NEC, Nokia en Novell.

"Ik zag mijzelf als een elektronische joyrider", zegt Mitnick in een gesprek met TV-station CBS, dat nog uitgezonden moet worden. "Ik was een James Bond achter de computer. Ik kreeg er gewoon een enorme kick van." Hoewel hij toegeeft zonder toestemming computerbestanden te hebben gekopieerd, ontkent hij ingebroken te hebben om er zelf beter van te worden. "Ik was in overtreding, maar ik beschouw mezelf niet als een dief."

De advocaat van Mitnick gaat de rechtbank vragen of de hacker onderwijs mag volgen. Mitnick wil een opleiding informatica gaan doen.