Onder de betrokken bedrijven die volgens Kroes “een brede coalitie" gaan vormen zijn ook Randstad en Alcatel-Lucent betrokken. Met name techbanen zijn volgens Kroes moeilijk in te vullen ondanks het leger aan werklozen in Europa. Die werkloosheid treft al meer dan 26 miljoen mensen, maar er komen steeds minder technisch geschoolden van opleidingen af om de 700.000 benodigde en nog te creëren tech-plekken op te vullen.

Kroes kondigde het plan aan tijdens het World Economic Forum in Davos, waar ze onder meer zei dat er een groeiend gat is tussen de digitale vaardigheden van werknemers en hetgeen gevraagd wordt door bedrijven. “De ict-sector is de nieuwe ruggengraat van de Europese economie en gezamenlijk kunnen we voorkomen dat een hele generatie verloren gaat en we een Europa hebben dat niet meer kan concurreren."

Onderwijs, banen, start-ups

Het plan behelst meer investeringen in onderwijs, meer banen en stageplaaten, gratis online universitaire cursussen en fondsen voor start-ups. Naast het bedrijfsleven doet Kroes een beroep op overheden, onderwijsinstellingen, sociale partners en uitzendbureaus. Op 4 en 5 maart wordt er een conferentie gehouden waarbij de Grand Coalition for Digital Skills and Jobs officieel van start gaat.

Een van de elementen van het Europese offensief is het mogelijk maken van meer mobiliteit van werknemers. Daartoe zouden meer Europeanen de Engelse taal machtig moeten worden, vooral degenen die nu zonder baan zitten. Met voldoende taalkennis zouden Europeanen in meerdere landen emplooi kunnen vinden. Ook moet de certificering van tech-personeel uniform worden in heel de EU, zodat werknemers hun opleiding erkend zien worden in elk land.

Voor het ondersteunen van internetstart-ups start de Europese Commissie het platform Startup Europe, waarin programma's en tools worden ondergebracht die mensen moeten helpen om een nieuw internetbedrijf te starten of te laten groeien.