Kim Dotcom, ook wel bekend onder zijn oorspronkelijke naam Kim Schmitz, legde deze verklaring op maandagochtend af voor de rechter in Nieuw-Zeeland. Volgens hem proberen de autoriteiten een zo zwart mogelijk beeld van hem te schetsen, bericht persbureau Reuters.

Half miljard dollar

Dotcom is samen met een aantal collega's, waaronder een 29-jarige Nederlander, afgelopen donderdag aangehouden tijdens een grote internationale politie-actie gecoördineerd door de FBI. Daarbij is de site Megaupload uit de lucht gehaald. De opgepakte medewerkers worden onder andere verdacht van internetpiraterij, maar ook van afpersing en witwaspraktijken. In totaal zouden mediabedrijven door Megaupload meer dan een half miljard dollar aan inkomsten hebben misgelopen.

De rechter is er nog niet over uit of Dotcom op borgtocht mag worden vrijgelaten. Volgens de openbaar aanklager is hij namelijk een extreem vluchtrisico omdat Dotcom toegang heeft tot grote sommen geld en meerdere identiteiten heeft. Bovendien is hij vaker gevlucht.

Vluchtgevaarlijk

De advocaat van Dotcom brengt daar tegenin dat er wat hem betreft geen kans bestaat dat zijn client onderduikt of zijn praktijken hervat, als hij op borgtocht vrijkomt. Hij wijst erop dat de paspoorten van Dotcom in beslag genomen zijn en dat zijn tegoeden zijn bevroren.

Ook zijn forse postuur zou het vluchten moeilijker maken. Volgens de advocaat valt een 130 kilo wegende man van 2 meter nogal op als hij in de de rij staat voor het vliegtuig. De rechter heeft bepaald dat de zaak te gecompliceerd is om op dit moment een beslissing te nemen over de borg. Hij laat uiterlijk woensdag zijn besluit weten.

In totaal zouden Dotcom en consorten volgens de Amerikanen 175 miljoen dollar hebben verdiend aan het distribueren van auteursrechtelijk beschermd materiaal via Megaupload. In verweer zegt de advocaat van Megaupload dat de site alleen online opslag bood. Dat gebeurt onder andere bij de Nederlandse hoster Leaseweb, die 60 servers offline moest halen.

DDoS-aanvallen

Het offline halen van de wereldwijd bekende site heeft gelijk de woede gewekt van hackerscollectief Anonymous. Diverse leden daarvan zijn overgegaan tot massale DDoS-aanvallen. Onder meer de sites van de FBI, het Amerikaanse ministerie van Justitie, en brancheorganisaties MPAA en RIAA zijn platgelegd.

Er komt ook protest van andere filesharingsites. Filesonic heeft zijn filesharingdiensten helemaal stopgezet na de Megaupload-zaak. "Alle filesharingfunctionaliteiten van Filesonic zijn nu uitgeschakeld. Onze dienst kan alleen worden gebruikt voor het uploaden en het terugvinden van files die je persoonlijk hebt geüpload", stelt de dienst op de site.

Daarnaast zou de site Uploaded.to zijn dienst hebben afgesloten voor Amerikanen. "Onze dienst is op dit moment niet beschikbaar in uw land. Sorry daarvoor", krijgen bezoekers uit de VS te zien.

Arrestatie in Nederland

Er zijn dit weekend ook nog twee arrestaties verricht. Het gaat om een 39-jarige Duitser en een 32-jarige Est, zo bleek tijdens de zitting in de rechtbank meldt Reuters. De aanhoudingen werden respectievelijk in Duitsland en Nederland verricht. Er is nog een Slowaakse man voortvluchtig.