De hoogste spionagebaas in de VS, James Clapper, ligt onder vuur wegens het voorliegen van een parlementaire onderzoekscommissie over het vergaren van data. Hij vertelde een senaatscommissie, een half jaar voordat Snowden naar buiten trad, dat de NSA geen telefoniedata van Amerikaanse burgers verzamelt. Dat bleek na Snowden op z'n zachtst gezegd niet helemaal juist.

Bijvangst?

Volgens Clapper destijds kon het zo zijn dat er ook Amerikaanse gegevens werden opgepikt, maar dat zou incidentele bijvangst zijn. Alleen verzamelde de NSA wel degelijk bewust gegevens van Amerikaanse burgers. Clappers getuigenis was geen onware verklaring of leugen, vindt de jurist van het hoofd van de inlichtingendiensten. Hij was het gewoon even vergeten.

Volgens zijn advocaat was er geen sprake van meineed, zoals sommige woedende senatoren vinden. Clapper had geen tijd gehad zich voor te bereiden op de onverwachte vraag over telefoonmetadata en was vergeten dat die wel degelijk werden opgeslagen toen hij ter plekke opeens moest antwoorden. Zijn advocaat wees hem na de getuigenis op het metadataprogramma en zegt dat het "duidelijk was dat hij het bestaan ervan helemaal was vergeten."

'Minst onwaar'

Het hoofd van de inlichtingendiensten verdedigde het vermeende liegen tegen de Senaatscommissie later met het feit dat de programma's topgeheim waren en dat zijn antwoorden gezien die realiteit het "minst onwaar" waren. Interessant detail is dat Clapper na Snowdens onthullingen juist is aangesteld om eventuele misstanden bij de NSA aan het licht te brengen.