Het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl, opgezet door lokale GroenLinks-fracties, ligt volgens de makers de afgelopen dagen continu onder vuur van ddos-aanvallen. "Het gaat de hele dag door", schrijven ze op Twitter. Op de site kunnen burgers klagen over vuurwerkoverlast in hun buurt. De 'continue cyberaanvallen van vuurwerkterroristjes' noemt de Rotterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte 'het beste bewijs dat vuurwerk bij hen in slechte handen is'.

Cloudflare

Sinds donderdag is de site vaker offline dan in de lucht als gevolg van ddos-aanvallen. De site werkt inmiddels met het contentdeliverynetwerk CloudFlare, dat tegen betaling bescherming tegen ddos-aanvallen zou kunnen bieden, maar onduidelijk is of de makers van Vuurwerkoverlast.nl ook van die betaalde dienst gebruikmaken. Zaterdag was de site opnieuw meermaals uit de lucht.

Het internetmeldpunt moet de grote hinder en ergernis door afsteken van vuurwerk in kaart brengen. Er zijn tot zaterdagmiddag al 38 duizend meldingen binnengekomen. De meldingen worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

BuitenBeter

Via de mobiele app van BuitenBeter is het ook mogelijk om schade voor vuurwerk in de openbare ruimte direct aan diverse gemeenten te melden. Volgens Jens Steensma van BuitenBeter levert het meldpunt op Vuurwerkoverlast weliswaar een landelijk inzicht, maar helpt dit lokaal weinig. "Jammer genoeg worden de meldingen niet gelijk aan de betreffende gemeente aangeboden zodat concrete acties om de vernieling op te lossen niet genomen kunnen worden. BuitenBeter meldingen komen direct bij de gemeente terecht zodat er eventueel ook echt wat aan gedaan kan worden."