Woensdag meldde analist Kevin Chang van financiële dienstverlener JP Morgan op basis van bronnen in het bevoorradingskanaal en een ingediende patentaanvraag, dat Apple in het vierde kwartaal een goedkopere versie van de Iphone uit wil brengen. Dit model zou gebaseerd zijn op de Ipod Nano en maximaal 300 dollar moeten kosten, zo meldt Reuters.

Donderdag verklaarden JP Morgan-collega's Bill Shope, Elizabeth Borbolla en Vlad Rom echter dat ze de conclusies van Chang niet onderschijven, zo meldt de Sydney Morning Herald. "Misschien dat Apple uiteindelijk de Ipod-lijn zal vervangen door telefoons, maar het is voorbarig om te veronderstellen dat dit op korte termijn gebeurt", aldus het drietal in de opmerkelijke verklaring.

Keving Chang en andere analisten baseren hun ideeën over een 'Iphone Nano' op de gedachte dat de introductie van de Iphone zonder Nano-variant zal leiden tot 'kannibalisatie'. Hierbij daalt het martkaandeel van een bestaand product, de Ipod, door de introductie van een nieuw product van dezelfde maker, de Iphone.

"We waarschuwen dat een gesubsidieerd instapmodel van de Iphone in de nabije toekomst onwaarschijnlijk is", verklaren de drie collega's van Chang echter een dag later. "Wij verwachten dat het volgende Iphone-model een duurdere ongesubsidieerde 3G-versie is", aldus de analisten, die verwachten dat de Iphone met snellere internetverbinding in de eerste helft van 2008 uitkomt.