Het is slechts één van de voorspellingen van een door Microsoft ondersteund rapport dat is opgemaakt naar aanleiding van gesprekken tussen 45 academici op het gebied van computers, wetenschap, sociologie en psychologie. Volgens het rapport (pdf) zal er ontzettend veel veranderen op het gebied van Human Computer Interaction, oftewel HCI, meldt de BBC.

Relatie opnieuw definiëren

Verwacht wordt dat mensen rond het jaar 2020 steeds meer zullen vragen aan computers en dat computers op hun beurt kunnen voorspellen wat het is dat mensen van ze willen. Dit houdt in dat de relatie tussen mens en computer opnieuw gedefinieerd moet worden. In het rapport

'Human-Computer Interaction in the year 2020' wordt bekeken hoe de ontwikkeling van technologie in de komende tien jaar kan worden gebruikt om de mens beter van dienst te zijn. Bill Buxton van Microsoft Research: "Het gaat erom hoe we op het gebruik van technologie kunnen anticiperen, in plaats van er op te reageren. Op dit moment maakt de mens totaal geen onderdeel uit van het proces".

Voorbeelden van interfaces

Een aantal auteurs van het rapport heeft voorbeelden laten zien van manieren waarop zij denken de mens onderdeel te laten worden van de interface, in plaats van een bestuurder. Technologieën die werden getoond waren onder andere een klok waarmee familieleden van elkaar kunnen zien wie op welk moment waar is en een systeem dat familieleden in staat stelt om elkaar snel en eenvoudig foto's en berichten te sturen met behulp van mobiele telefoons.

Volgens het rapport zullen het toetsenbord en de muis steeds meer op de achtergrond raken en zullen intuïtieve vormen van interactie hun plaats innemen. Voorbeelden hiervan zijn tablet computers, systemen voor spraakherkenning en oppervlakken die met de vingertoppen kunnen worden aangestuurd. Dat is volgens het rapport noodzakelijk omdat de mens 'zonder efficiënte besturing van zijn omgeving op den duur geen controle meer heeft over zijn eigen leven en de wereld om zich heen'.

Grenzen vervagen

Grenzen tussen mensen en computers zullen in de komende tien jaar steeds verder vervagen doordat apparaten verwerkt zullen worden in alledaagse voorwerpen zoals bijvoorbeeld onze kleding. En inn het geval van medische wetenschap: ons lichaam. Hoewel papier nog altijd zal bestaan in 2020, zal digitaal papier zeer populair zijn.

Hyper-connectiviteit

Het rapport wordt brengt de toekomst een tijdperk van de hyper-connectiviteit en de mens zou in toenemende mate afhankelijk wordt van technologie. Deze almaar groeiende relatie tussen mensen en computers levert echter niet alleen voordelen op. Als voorbeeld hiervan wordt in het rapport de introductie van de rekenmachine genoemd. Het apparaatje zorgde voor een gigantische toename in productiviteit, maar wordt gezien als de oorzaak voor het feit dat mensen bijna niet meer kunnen hoofdrekenen.

Controle verliezen

Hetzelfde zou kunnen gebeuren wanneer computers intelligenter worden en steeds meer van onze verantwoordelijkheden overnemen: "Als we dat niet goed in de gaten houden, dan is het mogelijk dat we, zowel individueel als collectief, de controle verliezen over onszelf en de wereld om ons heen.