De wedstrijd tussen mens en machine wordt deze maand gehouden in Bahrein over acht wedstrijden. Van de vier potjes schaak die tot nu toe zijn gespeeld, heeft Kramnik er twee gewonnen. Twee eindigden in remise. Kramnik werd in 2000 wereldkampioen, nadat hij zijn voormalig leermeester Kasparov versloeg. Kramnik krijgt bij winst op Deep Fritz 7 een prijzengeld van 1 miljoen dollar. Een eventuele winst is ook symbolisch van zeer grote waarde. Vijf jaar geleden speelde Kasparov een soortelijke wedstrijd tegen de legendarische Deep Blue van IBM en verloor.

Mensheid

Een gefrustreerde Kasparov vond toen dat de programmeurs vals hadden gespeeld door nog tijdens de match extra informatie aan de computer toe te voegen. Hij betitelde zijn verlies destijds als een nederlaag voor de gehele mensheid, daarbij vergetend dat Deep Blue ook door mensen is bedacht. Na dit verlies voorspelden kenners dat schaakcomputers snel definitief de macht zouden overnemen. Daar lijkt het in Bahrein niet op. Toch blijft Kramnik voorzichtig. De jonge Rus omschrijft Deep Fritz als een `zeer serieuze opponent'. Het nieuwe schaakprogramma wordt gezien als veel sterker dan Deep Blue.

Standaard

Deep Fritz 7 is in tegenstelling tot zijn voorganger van IBM geschikt voor standaard hardware. Gevolg is dat hij `slechts' 3 miljoen posities per seconde kan nalopen, in plaats van de 100 miljoen van IBM. Volgens zijn Duitse maker ChessBase werkt Deep Fritz echter veel efficiënter omdat Deep Blue veel rekenkracht zou verdoen met het vergelijken van identieke posities. De software Deep Fritz is overigens voor 99 dollar gewoon te koop op de commerciële markt.