De uitval van een router bij United Airlines verstoorde het netwerk zodanig dat de vliegmaatschappij alle kisten aan de grond moest houden, gisteren. Haast tegelijkertijd zorgden computerproblemen voor het stilleggen van de aandelenhandel op Wall Street en lag tevens The Wall Street Journal eruit. Het werd op één dag erg duidelijk dat we wel erg afhankelijk zijn van technologie.

En dat breekt ons op, zegt Avivah Litan, analist bij Gartner, tegen Associated Press. "Het probleem is dat mensen onze zelf gecreëerde technologie niet meer kunnen bijbenen. Het is onbeheersbaar geworden voor het menselijke brein. Onze beste hoop ligt erin dat computers uiteindelijk slim genoeg worden om zichzelf in leven te houden."

Techstoringen lopen uit de hand

Deze woensdag heeft laten zien dat simpele routerproblemen al een netwerk kunnen verstoren voor een periode van twee uur. "Iedereen houdt er rekening mee dat technologie je af en toe in de steek laat, maar het moet toch veerkrachtig genoeg zijn om binnen een half uur, of liever nog in minuten, weer hersteld te zijn", zegt Litan. Hij wijst er overigens wel op dat intelligente technologie zijn eigen problemen met zich meeneemt, wat niet altijd goed hoeft af te lopen voor de mensheid. Wel zijn er dan minder storingen.