Dit stelt de advocaat-generaal Poiares Maduro van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Hij heeft deze conclusie voorbereid in aanloop naar een uitspraak van het Europese Hof. Dat oordeelt binnenkort over een zaak tussen Google en onder meer modehuis Louis Vuitton. Meestal wordt een dergelijk juridisch advies overgenomen door het Hof, maar het is niet bindend.

"Google heeft geen inbreuk gemaakt op merkrechten door adverteerders zoekwoorden te laten kopen die overeenkomen met geregistreerde handelsmerken", betoogt de advocaat-generaal. De merken zijn alleen zichtbaar voor Google en de adverteerders die AdWords gebruiken. Er wordt geen product of dienst aan het grote publiek verkocht en daarom is er geen sprake van merkinbreuk, aldus Poiares Maduro.

Namaakparfum

Google laat in AdWords adverteerders bieden op bekende handelsmerken. Dat betekent dat een maker van namaakparfum een reclamepositie kan kopen voor het zoekwoord 'Chanel'.

Het feit dat Google een link legt tussen een zoekwoord met merkrechten en sites die misbruik maken van dat merkrecht, is volgens de advocaat-generaal ook geen merkinbreuk. "Internetgebruikers zijn zich ervan bewust dat niet alleen de site van de merkhouder zal verschijnen bij een zoekopdracht. Soms zijn ze niet eens op zoek naar die site."

Google niet neutraal

Google helemaal vrijpleiten doet de advocaat-generaal niet. "Hoewel de zoekmachine een neutrale informatieverstrekker is met objectieve criteria in het genereren van de meest relevante sites, is dat niet het geval met Adwords. Daar heeft Google er een direct financiële belang bij dat internetgebruikers klikken op advertenties."

De content in AdWords is vanwege het financiele belang van Google niet neutraal. Daardoor is het bedrijf volgens Poiares Maduro niet gevrijwaard van aansprakelijkheid, zoals neutrale informatievestrekkers wel zijn. "Dat betekent bijvoorbeeld dat Google ongetwijfeld aansprakelijk wordt gesteld als het advertenties voor zoekwoorden als 'fake Louis Vuitton' vertoont", zegt een jurist tegen Bloomberg.

Legal opinion van advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie