Het idee voor de videosite komt uit de koker van Patrick Koppula, een van de oprichters van de muziekdienst iLike. De site is momenteel in bèta beschikbaar op inschrijving, zo meldt TechCrunch.

Videokanalen

De videosite draait om 'videokanalen', die zijn samengesteld uit op onderwerp gesorteerde losse filmpjes. In plaats van een lijstje met suggesties aan het eind van iedere clip, zoals bijvoorbeeld YouTube geeft, speelt ffwd de eerstvolgende van het kanaal af. Als de kijker wil doorzappen, kan hij op een 'next'-knop drukken en dan volgt een nieuwe clip.

De dienst houdt bij welke video's worden overgeslagen, zodat de voorkeuren van de gebruiker invloed hebben op de samenstelling van het kanaal. Het videomateriaal is afkomstig van 42 partners, waaronder sites met licentiecontent als Hulu, CBS en Comedy Central.

Niet uniek

Behalve het 'doorzappen' bevat de videodienst nog andere functionaliteiten. Zo kan via de speler een groepschat worden opgestart, waardoor gebruikers kunnen chatten terwijl zij tegelijk dezelfde filmpjes bekijken. Dit is echter niet uniek: concurrenten als Userplane, Videophlow en SmallWorld bieden al vergelijkbare functies. Ook MSN is hiermee onlangs begonnen.

Volgens TechCrunch zal het succes van ffwd afhangen van de mate waarin op maat gesneden videokanalen kunnen worden aangeboden. "Gebruikers die te vaak moeten doorklikken, zullen de site voorgoed verlaten", vreest TechCrunch.