Je kunt dan gebruik maken van de zogeheten 'roaming'-overeenkomsten die de vijf Nederlandse operators met hun verschillende buitenlandse collega's hebben gesloten. Bij roaming bel je in het buitenland via een nationaal netwerk in dat land. Je betaalt daarvoor aan je eigen telecomaanbieder de ter plaatse geldende tarieven, verhoogt met een toeslag voor de administratiekosten. Die overigens in een aantal gevallen fors kunnen uitvallen. Ook aan het ontvangen van telefoontjes in het buitenland zijn kosten verbonden. Iemand die je vanuit Nederland belt kan natuurlijk niet altijd weten dat jij je in het buitenland bevindt. Daarom betaalt degene die je belt het nationale tarief in Nederland en jij betaalt de gesprekskosten vanaf de grens.

Prepaid roamen

Sinds enige tijd is mogelijk om je gsm-toestel te gebruiken in het buitenland als je een prepaid card van een Nederlandse operator gebruikt. De tarieven en voorwaarden van de vijf verschillende bedrijven lopen nogal uiteen. KPN Mobile (Hi), Libertel-Vodafone en Telfort maken gebruik van een soort terugbelcodes. Als je vanuit het buitenland aan het bellen slaat moet je eerst een terugbelcode intoetsen. Daardoor wordt het mogelijk dat je buitenlandse gesprek in Nederland van je beltegoed wordt afgeschreven. Bij Dutchtone moet je minimaal 24 uur voor je vertrek naar buitenland melden dat je gebruik wilt maken van de roamingfaciliteiten, die bij Dutchtone overigens nogal beperkt zijn: in slechts acht Europese landen kun je bellen en gebeld worden. In een groter aantal andere landen kun je alleen gebeld worden.

Gebruikers van de prepaid diensten van Ben kunnen alleen roamen als ze door een eenmalige betaling van 18 euro een soort verkapt abonnement afsluiten. De Nederlandse prepaid-gebruikers kunnen in het buitenland wel SMS-berichten ontvangen, maar niet versturen. Alleen Ben vormt een uitzondering op die regel.

Een wirwar van tarieven

De Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie hebben in veel landen overeenkomsten met meerdere GSM-operators. Deze maatschappijen hanteren soms verschillende tarieven. Zo is de KPN-klant die met Hi Prepay vanuit Groot-Brittannië een minuut in de spits via het netwerk van BT Cellnet, Orange (PCS) of Vodafone belt drie gulden en 85 cent kwijt. Zou hij gebruik hebben gemaakt van de faciliteiten van One 2 One (T-Mobile) dan zou hij slechts 2,98 gulden hebben moeten afrekenen. Daarnaast hanteren de verschillende GSM-aanbieders zeer uiteenlopende piek- en daltijden. En zelfs de begrippen piek en dal kunnen soms een verrassende invulling krijgen. Menig Dutchtone-abonnee zal er bijvoorbeeld toch vreemd van opkijken dat hij of zij in Ierland tijdens de daluren meer moet betalen dan tijdens de piektijden. Vergelijk daarom van tevoren de tarieven en bekijk of je (handmatig) je toestel kunt instellen op het netwerk dat op dat moment het gunstigste tarief biedt.

Tarieven vergelijken

Op de websites van de verschillende telecomaanbieders vind je meestal na enig zoeken de roamingtarieven. De jonge internetondernemer Ben Woldring - gefeliciteerd met je overgang naar 6 VWO - heeft de uiterst handige website Vakantiebellen.com gebouwd. Hier kun je de tarieven van meer dan 100 landen vergelijken en daardoor je telefoonrekening behoorlijk binnen de perken houden.

Toestel en simkaart

Vergewis je ervan voordat je naar het buitenland vertrekt of je GSM-toestel geschikt is voor het netwerk ter plaatse. In Europa wordt gebruik gemaakt van twee soorten netwerken: GSM 900 en GSM 1800. Beschik je over een Dual Band-toestel dan kun je overal bellen. Heb je echter een oudere Single Band-telefoon dan is het raadzaam om - bijvoorbeeld via de website van je telefoonaanbieder - te kijken of je in het land waarheen je reist gebruik kan maken van jouw telefoontype. Dit is in ieder geval aan te bevelen als je buiten Europa reist. Met name in Amerika en het Verre Oosten zijn er andere netwerksoorten. In een aantal niet-Europese landen kun je op bijvoorbeeld het vliegveld een toestel huren waar je je Nederlandse simkaart in kunt stoppen. In de regel zul je gewoon je Nederlandse simkaart kunnen gebruiken in het buitenland. Alleen Libertel-Vodafone abonnees die in bepaalde landen van het iets minder dure Vodafone-netwerk gebruik willen maken, moeten van tevoren een nieuwe simkaart, die daarvoor geschikt is, aanvragen.

Buitenlands nummer

In een aantal gevallen kan het zinvol zijn om een prepaid kaart in het vakantieland aan te schaffen. In het algemeen zijn de gesprekstarieven naar Nederland niet veel lager (soms zelfs iets hoger), maar voor inkomende gesprekken betaal je niets, de nationale gesprekken zijn vaak veel goedkoper en veelal kun je ook SMS-berichten verzenden. Voor een simkaart betaal je meestal een paar tientjes. In Spanje bijvoorbeeld, rekent Telefónica Moviles 10.000 peseta (132,45 gulden) voor een nummer plus een beltegoed van 8.000 pesata. Dat betekent dat de simkaart je omgerekend 26,49 gulden kost. Voor 99,50 Mark heb je in Duitsland een D2-CallYa-Karte waarop een beltegoed van vijftig mark zit. Een beetje rondneuzen in plaatselijke telefoonwinkels of warenhuizen kan tot aardige koopjes leiden. Zo kocht ik vorige week in Ierland voor 15 Ierse pond (42 gulden) een Eircell-kaart met een beltegoed van 20 pond plus de mogelijkheid om binnen twee weken bij registratie via de bijgevoegde bon of internet nog eens tien pond bijgeschreven te krijgen.

Als je een prepaid kaart in het buitenland koopt, moet je telefoon uiteraard geen simlock meer bevatten. Nu de Nederlandse operators hun subsidies op de toestellen gaan afbouwen kun je ook overwegen om ter plaatse een aantrekkelijk geprijsd apparaat aan te schaffen en dat bij terugkomst in Nederland voor een paar tientjes te laten unlocken.

E-mail via SMS

Een handige manier om je familie, vrienden en kennissen op de hoogte te houden van je belevenissen in het buitenland is het zenden van een SMS-berichtje naar e-mail. Een heel goede dienst op dit gebied is het Italiaanse eXcell. Nadat je je bij deze dienst via internet eenmalig hebt aangemeld kun je vanaf je mobiele telefoon SMS-berichtjes sturen naar ieder gewenst e-mailadres. Je kunt bij eXcell een lijsten met e-mailadressen aanleggen. Aldus kun je één enkel SMS-bericht naar een schier oneindig aantal e-mailadressen sturen. En dat voorkomt wellicht een telefoonduim.

Een eigen 'ticker'

Je kunt boodschappen die je vanaf je vakantie-adres per SMS de wereld inslingert op een bulletinboard plaatsen. Zo kun je de hele wereld kond doen van het feit dat je lekker ligt te bakken aan het strand of dat je net op het vakantieadres bent aangekomen. Als je je registreert bij de Duitse firma sms2world krijg je de beschikking over een board dat je naar eigen inzicht vorm kunt geven en dat alleen jouw boodschappen (via nummerherkenning) bevat. Jouw 'ticker' staat op een aparte pagina en je kunt 'm ook aan je eigen website toevoegen. Zowel deze ticker als de eXcell-dienst zijn gratis te gebruiken.