Good OS presenteerde Cloud in Parijs. Het besturingssysteem is een uitgeklede versie van Linux. Er laden alleen een aantal basisfuncties, waardoor binnen enkele seconden de gebruikersomgeving al tevoorschijn komt.

Deze interface is geïntegreerd in een browser die heel veel weg heeft van Google Chrome. Good OS gaat er vanuit dat de gebruiker in eerste instantie gebruik maakt van gehoste diensten software en webdiensten, vandaar ook de naam Cloud.

Naast webdiensten kan de gebruiker via een balk met iconen onderin de browser kiezen voor lokale applicaties als Skype, een bestandverkenner en Media Player. Ook kunnen een aantal favoriete programma's worden toegevoegd.

Onafhankelijk

Cloud draait onafhankelijk van ieder ander besturingssysteem en vraagt weinig van de computer. Een x86 processor, 128 MB RAM en ongeveer 35MB (flash-)opslag zijn al voldoende. Volgens het Amerikaanse bedrijf is het wel aan te raden om naast Cloud Windows of Linux te draaien. Dit voor bijvoorbeeld de zwaardere applicaties zoals Office en het gebruik van functies die Cloud niet biedt.

Cloud verschilt met andere snel opstartende besturingssystemen zoals Splashtop. Hierbij zijn weliswaar ook binnen enkele seconden de basisfuncties beschikbaar, maar op de achtergrond wordt dan nog steeds het oorspronkelijke OS geladen. Bij Cloud start Windows of Linux pas op nadat de gebruiker hiervoor opdracht heeft gegeven.

Doorbraak van snelstarters

Bij Micosoft wordt de doorbraak van snelstartsystemen met argusogen gevolgd. Ook zij hebben met Windows Vista Sideshow een lichte versie, maar hiervoor is nog steeds de originele Vista nodig. Vorige maand voorspelde de baas van de Linux foundation al triomfantelijk dat er een kans bestaat dat volgend jaar voor het eerst meer computers met Linux dan met Windows verscheept worden.

Good OS geeft in januari gedetailleerde informatie over Cloud op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Wel is al bekend dat in het eerste kwartaal van 2009 de eerste versie voorgeïnstalleerd wordt op touch-screen netbooks van Gigabyte. Gebruikers kunnen dan kiezen uit Windows XP of Cloud. Voorlopig is er alleen nog keuze uit Engels, Chinees, Japans en Koreaans.