De band beschuldigt het softwarebedrijf en de universiteiten van grootschalige schendingen van haar copyright.

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat Napster in de Verenigde Staten voor de rechter wordt gedaagd. De populaire muziekruil software zou illegaal worden gebruikt. Er loopt al een rechtszaak tegen Napster die is aangespannen door de Amerikaanse platenindustrie. De Recording Industry Association Of America (RIAA) eist een schadevergoeding van 100.000 dollar per doorgegeven illegaal muziekbestand.

Het is echter voor het eerst dat universiteiten, die veel moeite hebben om het Napster-gebruik van hun studenten in goede banen te leiden, bij het juridische steekspel worden betrokken.

In de zaken tegen Napster staat de vraag centraal of een fabrikant van software verantwoordelijk is voor de wijze waarop zijn product wordt gebruikt. Daarnaast moet de vraag worden beantwoord of ISPs (en nu ook universiteiten) verantwoordelijk zijn voor illegale activiteiten die zich op hun servers en netwerken zouden afspelen. Een Duitse rechter beantwoordde deze week, in een proces tegen ISP America Online, de laatste vraag bevestigend.

Jonathan Taplin, een voormalige tourmanager van Bob Dylan en the Band, voorspelde vorige week al dat het niet lang zou duren voordat artiesten het heft in eigen hand zouden gaan nemen. "Eén van de dingen die zeer binnenkort zullen gebeuren is dat het niet de RIAA is die Napster of Gnutella voor de rechter sleept maar dat de artiesten dat zelf zullen doen", zei Taplin. "En als Ray Charles of Aretha Franklin schadeclaims indienen, dan kunnen we een echt debat verwachten over de vraag of dit het juiste gebruik is van digitale technologie. Het feit dat je een Napster kunt maken, wil nog niet zeggen dat je dat dan ook moet doen."

Metallica noemt het gebruik van Napster en verwante programma's "diefstal en heling van gestolen zaken". Volgens de advocaten van de groep kunnen de schadeclaims oplopen tot meer dan 10 miljoen dollar als voor iedere 'gestolen' song 100.000 dollar in rekening wordt gebracht.