Batterijen die hun energie halen uit methanol moeten basisstations van mobiele netwerken voorzien van elektriciteit bij rampen en storingen. Nokia Siemens Networks gaat die technologie testen met leverancier Ballard Power Systems en NTT DoCoMo, schrijft de IDG News Service.

De noodzaak voor dergelijke alternatieve energievoorziening werd nog maar eens aangetoond bij de ravage die superstorm Sandy aanrichtte aan de Amerikaanse oostkust, enkele weken geleden. Toen viel een groot deel van het mobiele netwerk uit, juist op plaatsen waar de meeste hulp nodig was.

Milieuvriendelijker en goedkoper dan diesel

De energiecellen zouden milieuvriendelijker zijn, stiller en economisch aantrekkelijker dan dieselgeneratoren, die nu vaak als achtervang worden gebruikt bij storingen. Daarnaast nemen ze minder ruimte in beslag en wegen ze minder dan vergelijkbare batterijen.

Het door de bedrijven ontwikkelde basisstation levert ongeveer veertig uur energie op een enkele tank methanol van 225 liter, omgerekend dus 5,6 liter per uur. Generatoren op diesel hebben 3 liter per uur nodig, maar die machines hebben meer onderhoud nodig en diesel is ook nog eens drie maal zo duur als methanol, zegt Nokia Siemens.

Getest na de tsunami

Belangrijkste punt in de overweging methanol te gebruiken, was de beschikbaarheid ervan. Dat bleek bij een eerdere test voldoende aanwezig en gaf de doorslag. De Japanse telco NTT DoCoMo is daardoor ook een van de stuwende krachten achter het project.

Een test in Yososuka Research Park bleek hoopvol. Het Japanse ministerie van Economische Zaken, Handel en Industrie heeft zijn goedkeuring aan het project verleend. De Japanners zochten naar aan alternatief na de verwoestende tsunami, toen in grote delen van het land de mobiele netwerken uitvielen.