Open source-stichting Mozilla heeft Metro Firefox uitgebracht in het zogeheten Nightly-channel voor testreleases van zijn webbrowser. Gebruikers, zoals developers, die hun Firefox-installatie betrekken uit dat kanaal krijgen nu de voor Windows 8 ontwikkelde nieuwe variant. Dit is Firefox aangepast voor de nieuwe touch-interface (voorheen Metro) geheten van Windows 8 en de afgeslankte variant Windows RT.

Nog maanden werk

De Nightly softwarebuilds zijn bedoeld voor testwerk en worden elke nacht bijgewerkt met fixes en updates. Om de zes weken leidt een Nightly-release tot een build in het Aurora-channel, wat valt te beschouwen als een rijpere alpha release. Daarna volgt de bèta en uiteindelijk een definitieve release.

Mozilla werkt normaliter zo'n drie maanden aan een Aurora-build voordat die rijp wordt geacht voor een breed publiek. Tussendoor is er nog de bètafase. Het is nog niet bekend of Metro Firefox binnen vierenhalve maand echt uitkomt. Mozilla heeft geen officiële planning bekendgemaakt, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.

Twee-in-één

De nu uitgebrachte pre-alpha release is volgens de makers "stabiel genoeg" voor testing door externe developers. "Er is nog genoeg werk te doen", geeft Firefox-productmanager Asa Dotzler aan in een blogpost. Mozilla werkt al bijna een jaar aan Firefox voor Metro. Het plan is om uiteindelijk voor Windows 8 een release te bieden die zowel de desktopvariant als de Metro-uitvoering bevat.

De verschillende release-kanalen van Firefox uitgelegd: Klik voor groot

Via: Mozilla.org.