De coup van America Movil bij KPN is, tot frustratie van het KPN-bestuur, zeer succesvol verlopen. Momenteel heeft het Mexicaanse concern een kwart van KPN in handen, dicht bij zijn geplande doel van 27,7 procent.

Ontevreden over Eelco Blok

Als ze hadden gewild hadden de Mexicanen zelfs 40 procent van KPN in handen kunnen krijgen, want de aandelen werden massaal aangeboden, meldt America Movil. Dit percentage is volgens het Financieel Dagblad een “duidelijk signaal van onvrede onder beleggers over de strategie die KPN-topman Eelco Blok heeft gevoerd."

America Movil kocht dus eindelijk maar 7 procent van de laatste lading aangeboden stukken, omdat het per se onder de 30 procent wil blijven. Krijgt het namelijk meer in handen, dan moet het een bod op het hele bedrijf doen, zo schrijven de Nederlandse beursregels voor. En daar heeft het geen zin in, vooralsnog niet ten minste.

KPN in het nauw

KPN trachtte het ongevraagde bod af te slaan door aandeelhouders op te roepen hun stukken niet aan America Movil te verkopen voor 8 euro. Volgens KPN is 8 euro een “substantiële onderwaardering" van het bedrijf, maar aandeelhouders dachten daar massaal anders over.

KPN probeerde ook zijn eigen financiele positie te versteken door zijn Duitse en Belgische dochters E-Plus en BASE te verkopen. Een Duitse fusie tussen E-Plus en O2 (eigendom van Telefonica) ketste af. KPN is nog wel van plan om volgende maand BASE te verkopen.

America Movil verovert Europa

America Movil heeft publiekelijk laten weten juist niet van E-Plus en BASE af te willen, omdat het concern in zoveel mogelijk Europese landen actief wil zijn. Het is afwachten hoe de Mexicanen nu hun invloed gaan uitoefenen op KPN. Volgens NRC is het logisch dat KPN zelf een of twee commissarissen 'uit de koker van America Movil' zal voordragen.

UPDATE: KPN-topman Eelco Blok is inmiddels naar Mexico-Stad afgereisd voor een 'kennismakingsgesprek' met de nieuwe grootaandeelhouder.