De 42-jarige bendeleider Miguel Treviño Morales - alias Z-40 - is gearresteerd op 15 juli door Mexicaanse mariniers. Daarbij heeft de inzet van Finfisher een cruciale rol gespeeld, schrijft The Register op basis van berichten in de Mexicaanse media. Door informatie verkregen via die overheidsspyware kon de langgezochte Treviño Morales eindelijk worden getraceerd.

De klus werd geklaard met een GPS-tracker op de auto van de gangster, terwijl in de lucht een drone met infraroodcamera's voor ondersteuning zorgde.

Het gebruik van Finfisher is omstreden. De spyware zorgde voor een rel in Duitsland, toen in januari bleek dat ook de Duitse politie de commerciële malware inzet. Finfisher is een zeer uitgebreid pakket waarmee complete systemen kunnen worden overgenomen, zowel pc's als mobiele apparaten werkende op besturingssystemen als Windows, OS X, Linux, iOS, Android, Symbian, Blackberry en Windows Mobile.

Nederlandse C&C-servers

In Nederland staan minstens twee Command & Controlservers die de overheidspyware Finfisher aansturen, zo bleek in februari na uitkomst van een rapport van de Universiteit van Toronto. In Mexico loopt opvallend genoeg momenteel ook een corruptieonderzoek naar de veel te hoge prijs (naar verluidt tweemaal de marktprijs) die de overheid heeft betaald voor Finfisher.

Technische details over hoe de Mexicaanse overheid Finfisher op de computer(s) van Treviño Morales heeft gekregen ontbreken. Wel is duidelijk dat voor GPS-tracking het systeem Hunter Punta Tracking/Locksys is gebruikt. Dat volgsysteem werkt via een combinatie van GPS, mobiele telefoons en internet.

Drone met demping

De drone die dankzij ondersteuning van de Amerikaanse drugsopsporingsdienst DEA kon worden ingezet was voorzien van geluiddemping voor de motoren. Het onbemande vliegtuig kon zo op een kilometer hoogte Treviño Morales blijven volgen. De drone had infraroodcamera om 's nachts te kunnen filmen. Uiteindelijk is er bij de arrestatie bij Nuevo Laredo, vlakbij de grens met de Verenigde Staten, geen enkele kogel afgevuurd.

Morales is lid van de beruchte Mexicaanse bende Los Zetas, die verantwoordelijk wordt gehouden voor honderden moorden, drugs- en mensenhandel. De kernleden bestaan uit oud-militairen van elite-eenheden die zich hebben aangesloten bij een drugskartel. Treviño Morales heeft zelf geen militair verleden maar verwierf zijn status door het gebruik van buitensporig veel geweld.