AMD baseert zich hierbij op onderzoek, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Synovate, onder meer dan 1500 pc-gebruikers. De resultaten zijn maandag bekendgemaakt. Veel consumenten blijken in de war te raken van alle verschillende termen in computerland. De chipfabrikant pleit dan ook voor een nieuwe manier van prestaties meten, waarbij op systeemniveau wordt gekeken. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van AMD, blijkt dat ook ervaren computergebruikers niet altijd weten wat de exacte definitie van een term is. Volgens AMD kan dit er voor zorgen dat consumenten gefrustreerd raken als zij een nieuwe pc gaan kopen. Als gevolg hiervan zouden zij de aankoop vervolgens weer uitstellen. Patrick Moorhead, vice-president bij AMD, bestaat er een gat tussen de termen die de industrie introduceert en de manier waarop consumenten deze termen oppikken. Volgens Moorhead komt dit door de verwarring omtrent de basis technologietermen. Veel mensen begrijpen hierdoor niet wat er nieuw of beter is aan een nieuwe computer. "Alle communicatie begint met de taal. Als je de taal niet begrijpt, krijg je problemen", aldus de vice-president."

Tegenstrijdig

Analisten twijfelen of het consumentengedrag zich op deze manier laat vertalen. Diverse onderzoeken wijzen uit dat consumenten de hand helemaal niet zo strak op de knip houden. In tegenstelling tot het bedrijfsleven, lijkt juist de consument nog wel geld uit te geven aan hardware. IDC verwacht dat Amerikaanse consumenten dit jaar bijna 11 procent meer uitzullen geven aan it dan vorig jaar.

Megahertzmythe

De onderzoeksresultaten passen in het marketingstraatje van AMD. De chipfabrikant voert al enige maanden een marketingoffensief, beter bekend als het True Performance Initiative. Het bedrijf wil hiermee bewijzen dat de kloksnelheid van een computer weinig tot niets zegt over de prestaties van een systeem. De fabrikant ziet liever een systeem dat prestaties inzichtelijk maakt aan de hand van toepasbaarheid. "Maak het relevant voor de eindgebruiker. Wat kan ik met mijn nieuwe pc wat met mijn oude niet kan", aldus Moorhead toe. Volgens de vice-president zou er een vergelijkingssysteem moeten worden ontwikkeld die computers met elkaar kan vergelijken. Het moet dan niet uitmaken of deze een Intel- of AMD-processor aan boord heeft of een grafische kaart van Nvidia of ATI.