Microsoft wil hiermee verdere anti-monopolie rechtzaken in de tijd van Vista, voorkomen. Daarom heeft het bedrijf een set van 12 principes opgesteld waaraan het zichzelf wil houden, bij het verder ontwikkelen van Windows.

Uitgangspunt is zo te voldoen aan de voorwaarden die in de verschillende anti-monopolie rechtszaken tegen het bedrijf zijn geëist, en meer competitie tussen Microsoft en de andere softwaremakers te krijgen met eerlijke kansen voor beide partijen. Op sommige punten rekt Microsoft de eisen zelfs verder op en zal het vrijwillig inzicht geven in de samenwerking van Microsoft Office met Windows.

De twaalf principes richten zich op drie hoofdgebieden: keuzevrijheid voor computerbouwers en consumenten; kansen voor softwareontwikkelaars; compatibiliteit en samenwerking met anderen.

Microsoft zal Windows voortaan zo ontwikkelen en licenseren dat het gemakkelijker wordt niet-Microsoft software te installeren en zelfs als standaard voor een bepaalde Windows-functie te configureren. Dit betreft nadrukkelijk ook de webbrowser.

Computerbouwers zullen voortaan zonder restricties ieder besturingssysteem mogen installeren en met hun computers meeleveren, gelijk iedere applicatie en webservice. Het wordt hen zelfs toegestaan gelijke Windows-onderdelen daarbij te verwijderen of ontoegankelijk te maken zoals Internet Explorer of de Windows Media Speler. De consument moet zo volledige vrijheid krijgen over de software die hij wil gebruiken. Microsoft zal bovendien een volledige prijslijst voor volumelicenties publiceren op een voor OEM-partners toegankelijke website.

Software-ontwikkelaars krijgen volledige toegang tot alle api's die het Windows-platform gebruikt. Microsoft wil hiermee bereiken dat 'alles wat een Microsoft product kan doen, ook een derde partij met haar software kan bereiken'. Toegevoegde services zoals Windows Live zal het daarbij nadrukkelijk apart van Windows ontwikkelen.

Evenals de api's zal Microsoft volledige openheid geven, gebaseerd op realistische commerciële vergoedingen, tot alle door haar gebruikte communicatieprotocollen. Dit betreft alle communicatieprotocollen binnen het Windows-besturingssysteem zoals die gebruikt worden voor de communicatie met Windows-servers. Het bedrijf wil zich bovendien meer dan voorheen aan geldende standaarden houden.