SurfCast heeft patent op een manier om de interface van een besturingssysteem van directe updates te voorzien. Het octrooi omschrijft een raster van tegels waarin berichten van verschillende informatiebronnen direct worden verwerkt. Volgens de patentbezitter pleegt Microsoft hier inbreuk op.

Oproepen tot schending

Live Tiles voorzien blokjes op het scherm rechtsreeks van bijgewerkte updates van bijvoorbeeld sociale netwerken, websites of andere meldingen - net als de widgets in Android. De Live Tiles bestaan al sinds Windows Phone 7, maar SurfCast zegt dat Microsoft over de schreef is gegaan omdat het ontwikkelaars actief oproept om het patent te schenden door ze te adviseren Live Tiles te gebruiken.

Microsoft heeft zelf in 2011 patent gekregen op zo'n interface met tegels. In het patent van Microsoft staat het octrooi van SurfCast vermeld. Dat patent is al in 2004 verkregen en omschrijft een GUI die sterk overeenkomt met de Metro/Modern/Windows 8-interface.

Microsoft toont zich tegenover The Next Web strijdvaardig en verwacht dat de rechtbank de claims van SurfCast ongegrond verklaart.

Update 11.37 uur: Tweede zin intro aangepast naar "sinds 2004".

System and method for simultaneous display of multiple information sources (US patent 6724403)