Standaardenorganisatie W3C (world wide web consortium) prijst het voorstel van Microsoft. “Dit ingediende voorstel is zowel goed getimed als goed afgestemd op de doelen en prioriteiten van het consortium.” De ‘inzending’ door W3C-lid Microsoft komt namelijk "op een moment dat er aanzienlijke publieke discussie is over webtracking-technieken en mogelijke tegenmaatregelen.” Dit speelt niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland.

Lijsten én http-headers

Opvallend genoeg beslaat Microsofts voorstel aan het W3C meer dan wat er nu op stapel staat voor IE9. Het voorstel voor een webstandaard omvat ook de aanpak van de Mozilla Stichting, maker van de open source-webbrowser Firefox. De 'Web Tracking Protection' van Microsoft berust niet alleen op lijsten van derde partijen, zoals eerder is aangekondigd voor IE9.

Het voorstel waar het W3C enthousiast op reageert, bevat ook Mozilla's systeem voor eigen http-headers. Browsers sturen die aan websites om aan te geven dat een gebruiker niet gevolgd wil worden. Nadeel is dat websites en ads-netwerken hier wel aan moeten meewerken.

Het is nog onduidelijk of Microsoft aan sluwe opslokking doet of dat er sprake is van een samenwerking met Mozilla. Google loopt in ieder geval gevaar dat het alleen staat , meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

2011 in het teken van

Het W3C had al besloten om zich dit jaar meer te richten op privacy. Eind april vindt er een W3C-workshop plaats aan de Princeton University om in te schatten of de standaardenmaker een formeel traject opstart op dit gebied. Een officiële aankondiging hierover komt naar verwachting begin maart al.

Volgens het W3C is de technologie voor een ‘volg-me-niet’ systeem relatief simpel. Het voornaamste struikelblok is het internet-breed definiëren van ‘volgen’, meldt PC World. Zo is de al jaren bestaande browserfunctie die reeds bezochte hyperlinks anders kleurt, in theorie ook een kwestie van ‘tracking’ – en een die valt te misbruiken. Dat privacy-lek is al gedicht in Safari en wordt ook opgelost in de aankomende versie 4 van Firefox.

Proefversie IE9

De privacy-technologie in het aanstaande IE9 is daarmee nog geen webstandaard, maar al wel goed op weg om dat te worden. Microsoft heeft net na de lancering van de IE9 release candidate al gezegd dat na te streven.

Het wil de ‘volg-me-niet’ functie in IE9 laten standaardiseren door het W3C, maar werkt daarnaast ook aan standaardisatie in de praktijk. De Windows-producent is daarvoor in gesprek met adverteerders, websites en makers van andere webbrowser. Het is niet bekend met welke partijen Microsoft zoal praat hierover.

Mozilla en Google

Microsoft heeft de eigen ‘do-not-track’ technologie in december al onthuld. Het is pas opgedoken in de release candidate (RC) voor IE9, die begin deze maand is uitgekomen. Ondertussen werken Firefox-maker Mozilla en Chrome-maker Google elk aan eigen methodes om websurfers te beschermen tegen tracking door websites die zij bezoeken.