Op de Europese editie van de Tech-Ed 2010 conferentie is het niet alleen buiten bewolkt, ook binnen is het cloudy. De nadruk ligt daarbij op de private cloud, de tussenstap van IT binnen het bedrijf naar IT op het internet.

Onduidelijkheid

Bedrijven zijn nog altijd terughoudend als het gaat om het delen met andere bedrijven van infrastructuur en opslag vooral ook door onduidelijkheid over wetgeving, beveiliging en privacy-maatregelen. Kiezen voor de publieke cloud is daarom voor velen geen optie, een private cloud kan dan een goede oplossing zijn.

Microsoft stimuleert

Om de stap naar de cloud te vergemakkelijken introduceert Microsoft vandaag in samenwerking met een handvol hardware-partners een reeks referentie architecturen die de bedrijven kunnen gebruiken of overnemen om gemakkelijker en met meer zekerheid een eigen private cloud te bouwen. De architecturen omvatten zowel hardware, storage, netwerk, virtualisatie en maatregelen voor centraal beheer.

Microsoft heeft de referentie-architecturen opgesteld in samenwerking met onder meer Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, IBM en NEC. Dat Microsoft niet één eenduidige referentie architectuur biedt maar één voor elke partner, komt volgens Brad Anderson van Microsoft door de verschillen in de producten van de hardware-leveranciers en innovaties die zij zelf binnen hun producten aanbrengen.

Doordat de genoemde bedrijven samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 80% van de wereldwijde serververkopen, biedt deze strategie klanten bovendien de mogelijkheid de voor hun beste oplossing te kiezen of een al bestaande relatie met een van de genoemde hardwareleveranciers, uit te bouwen.

Anderson is vice president van Microsofts Management and Security Division en verantwoordelijk voor producten als SystemCenter, het Desktop Optimalization Pack, de ForeFront-beveiligingsproducten en App-V (applicatievirtualisatie).

Cloud op bestaande infrastructuur

Behalve bedrijven die een private cloud willen bouwen naast hun bestaande infrastructuur ondersteunt Microsoft ook bedrijven die hiervoor een al bestaande infrastructuur willen gebruiken. Voor hen zijn een aantal Hyper-V Cloud Deployment Guides beschikbaar die baseren op de ervaring van de medewerkers van Microsoft Consulting Services met ‘vele honderden Hyper-V deployments’.

Bedrijven die zich laten inspireren tot het bouwen van een ‘Hyper-V cloud proof of concept’ kunnen rekenen op ondersteuning door Microsoft en haar partners. Microsoft heeft een ‘aanzienlijk bedrag’ gereserveerd om zowel via de eigen consulting services als haar partners geïnteresseerde klanten te ondersteunen.

Hyper-V Self Service 2.0

Behalve de architectuur en configuratietemplates van de Hyper-V Cloud programma biedt Microsoft sinds vandaag ook een nieuwe versie van het de System Center Virtual Machine Manager Self Service Portal. Hiermee kunnen bedrijven hun netwerk-, opslag- en rekenkracht vanuit één interface toe wijzen, gebruiken, beheren, en in een pool onder te brengen. Deze Self Service Portal was al eerder aangekondigd en als Release Candidate beschikbaar.

Bron: Techworld