Gebruikers die zelf klikken op de validatieknop in Microsofts applicatiepakket kunnen dan ook een foutmelding krijgen. De supportpagina over die fout vermeldt alleen dat de Office Genuine Advantage-tool (OGA) ‘met pensioen’ is. De reden voor het schappen van de antipiraterijtool wordt op die pagina niet gegeven.

Niet langer nodig

Microsoft laat Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld weten dat OGA niet langer nodig is. “Het programma heeft zijn doel gediend en we hebben dus besloten om het met pensioen te sturen”, antwoordt een woordvoerster. Van de nieuwste Office-versie 2010 is een gratis Starter-variant verkrijgbaar (met gestripte uitvoeringen van Word en Excel), die wordt meegeleverd op nieuwe pc’s.

Microsoft stelde validatie via OGA verplicht voor het downloaden van extra’s (zoals templates en add-ons) voor zijn kantoorpakket. Die extra’s zijn nu dus algemeen verkrijgbaar. De validatie middels OGA geldt - net als bij de Windows-tegenhanger WGA - niet voor security-patches.

Office 2010?

Het is nog niet duidelijk of OGA ook voor Office 2010 wordt ingetrokken. De controletool is wel van toepassing op die huidige versie. Office 2010 wordt niet genoemd op de supportpagina waar op 17 december het schrappen van OGA is toegevoegd. Dit heeft overigens geen gevolgen voor het bij Microsoft-servers activeren van een Office-installatie; dat is nog altijd verplicht.

Het stilletjes verwijderen van de antipiraterijtool voor Office is ontdekt door ZDnet-redacteur Ed Bott. Op het officiële OGA-forum van Microsoft is er nog altijd geen aankondiging hierover, hoewel gebruikers het daar al wel vermelden.

Nederland ruim 1 jaar

Nederlandse installaties van Office worden sinds augustus vorig jaar gecontroleerd op ‘echtheid’. OGA is toen via Windows Update automatisch gedistribueerd naar gebruikers. Microsoft ontkende dat het uitrollen van die controletool ter voorbereiding was op Office 2010, dat toen nog in aantocht was.

Bij ‘zakken’ voor de OGA-controle wordt de functionaliteit van Office niet aangetast. De gebruiker krijgt wel meldingen voorgeschoteld dat zijn installatie mogelijk niet legaal is. Bij WGA (Windows Genuine Advantage) wordt de functionaliteit van het product wel ingeperkt als de installatie niet door de validatie komt.