"Online veilingen zijn een prima plek om goederen te kopen en te verkopen. Helaas zijn er mensen die dit systeem ondermijnen door illegaal software aan te bieden", stelt Matt Lundy, advocaat van Microsoft in een verklaring. "Met deze aanklachten hopen we kopers bewust te maken dat niet altijd alles is zoals het lijkt."

Zeven van de acht gevallen zijn aan het licht gekomen dankzij het Windows Genuine Advantage (WGA)-programma. Met behulp van deze online check kunnen consumenten controleren of zij een legale versie hebben. Daarnaast heeft Microsoft meerdere klachten over de verkopers via zijn antipiraterijtelefoonlijn ontvangen. Zeven van deze verkopers zijn consumenten. De achtste is een bedrijf: Great Product Deals.

Microsoft zegt voortdurend de veilingssites te monitoren. Hierdoor zijn er vorig jaar 50.000 verzoeken gestuurd om een aanbieding offline te halen. Het gaat bij de acht aanklachten om gekopieerde schijfjes. Eerder sneed Microsoft zich in de vingers door een verkoper aan te klagen die software met een studentenlicentie doorverkocht.

In 2005 klaagde Microsoft een student aan die zijn versie van Windows via eBay had verkocht. De student, David Zamos, kocht Office en Windows via de University of Akron voor vijftig dollar met behulp van een speciale korting voor de educatieve sector. Toen hij besloot deze niet te gebruiken wilde hij de software retourneren. Dat bleek tegen de regels in te zijn, waarna hij de software doorverkocht via een online veiling. Een rechtszaak was het gevolg.

Zamos heeft Microsoft gevraagd of hij de software kon terugsturen, direct naar Microsoft. Dat kan binnen dertig dagen, antwoordde Microsoft. Microsoft verstuurde de brief echter pas na 34 dagen. Als tegenactie spande ook Zamos een rechtszaak aan tegen Microsoft, waarin hij stelde dat het vrijwel onmogelijk is de software te retourneren. Uiteindelijk heeft Microsoft eieren voor zijn geld gekozen en heeft de rechtszaak laten vallen.