Door de recente introductie van Windows 8 en de daarmee gepaarde 'dubbele' versie van webbrowser Internet Explorer 10 (IE10) leek het de Windows-maker verstandig om pro-actief de top 300-websites van Nederland te benaderen.

Microsoft voerde inmiddels zelf een korte scan uit op de homepages van alle sites en heeft IT-managers daarbij gevraagd om eventueel zelf een verdere compatibiliteitscontrole uit te voeren op hun websites. De 300 websites kregen een mailtje van Microsoft in de inbox.

Tweemaal IE10

Microsoft vindt het belangrijk dat de veelbezochte Nederlandse websites geoptimaliseerd zijn voor zijn nieuwe browser. IE 10 heeft betere support voor html5 en css3 en komt binnen Windows 8 in twee uitvoeringen: één voor de standaard desktop en één voor de Modern UI. Los van de mogelijk verwarring die dit veroorzaakt voor gebruikers, moeten ook websitemakers aanpassingen doen.

De Modern UI-variant van IE10:
Klik voor groot

De Modern UI gebruikt namelijk geen plug-ins en is bedoeld voor touchbediening. Volgens Microsoft gebruiken plug-ins verschillende systeem resources, wat het systeem gevoelig maakt voor beveiligingsrisico's. De Windows-maker vindt het bovendien belangrijk dat websites overal hetzelfde werken. “Plug-ins werken en interpreteren dingen op elke systeem anders waar door het nergens het zelfde is", schrijft Microsft aan de sites.

Vastlopende pagina's

De korte scan die Microsoft heeft uitgevoerd op de homepages adviseert op het gebied van render mode, Silverlight Flash, Html5 en Windows Design style voor IE10. Als websites bepaalde problemen hebben kunnen zij deze verhelpen via hulpprogramma Compat Insector van Microsoft.

“De homepage levert doorgaans geen problemen op. Het gaat met name om de pagina's verderop de websites die in theorie kunnen vastlopen. Daarom hebben we besloten om bij IE10 pro-actief websites te benaderen. De reacties zijn positief", meldt Coen Nijkrake van Microsoft Nederland aan Webwereld.

Microsoft geeft naast de compabiliteitscheck ook advies over de nieuwe features binnen IE10. Zo zijn er veranderingen doorgevoerd aan de navigatiestructuur en zijn er extra functies toegevoegd zoals het 'pinnen' van applicaties aan het startmenu. IE10 is voorlopig alleen beschikbaar op Windows 8, en komt naar verluidt in april 2013 ook naar Windows 7.