De softwarefabrikant stelt dat Microsoft-software die aangeboden wordt op veilingsites grotendeels illegaal is. Reden voor het bedrijf om dergelijke sites scherper in de gaten te houden en testbestellingen te plaatsen.

Naar aanleiding van de testbestellingen hebben er invallen plaatsgevonden. Zo is er een uitkeringsgerechtigde aangehouden die volgens Microsoft vijfhonderd illegale versies per maand verkocht. Binnen vijf maanden heeft deze persoon een winst gemaakt van 55.000 euro. Een ander persoon verkocht ongeveer tweehonderd kopieën per maand en bleek net ontslagen te zijn uit de gevangenis, maar nog onder elektronisch toezicht te staan.

Naast deze professionele aanbieders is het bedrijf ook gestuit op een 14-jarige jongen die thuis Microsoft-producten kopieerde en vervolgens doorverkocht. Gezien de leeftijd heeft de softwaremaker zich beperkt tot een brief aan zijn ouders.

Vista

Om de omvang van het probleem te bepalen heeft Microsoft de afgelopen periode de sites nauwlettend in de gaten te houden. Dertig aanbieders blijken verantwoordelijk te zijn voor 40 procent van het totale aanbod van de Microsoft-producten op de veilingsites. Naast de gebruikelijke Windows- en Office-producten worden er ook versies aangeboden die nog helemaal niet op de markt zijn. Zo worden Windows Vista en Office 2007 al te koop aangeboden.

Microsoft heeft 115 testbestellingen geplaatst. Op 50 hiervan is nooit gereageerd of is het niet tot een transactie gekomen. Van de 65 gevallen waarbij het wel tot een transactie is gekomen, heeft de softwaremaker 53 aankopen binnengekregen. Slechts 15 bestellingen bleken compleet. Het merendeel hiervan is nog altijd onbruikbaar, omdat het in 11 gevallen bleek te gaan om studenten- of oem-versies, waardoor klanten gebruiksrechten moeten aanschaffen.

WGA

Naar eigen zeggen lopen Microsoft en zijn partners jaarlijks drie tot vier miljoen euro aan omzet mis door de handel op sites zoals Marktplaats en Speurders. Microsoft gaat daarom handelaren aanpakken en klanten voorlichten over de risico's van illegale software. Tevens wil de softwaremaker dat de sites zelf hun verantwoordelijkheid nemen en deze handel aanpakken.

Volgens Microsoft is de illegale software van mindere kwaliteit en daardoor 'niet stabiel, betrouwbaar en virusvrij'. In veel gevallen is de software ook niet te activeren, waarschuwt het bedrijf. Tevens is het gebruik van dergelijke applicaties strafbaar.

De softwarefabrikant stoelt zijn bewering dat het merendeel van de software illegaal is mede op het Windows Genuine Advantage (WGA)-programma. Een groot aantal Nederlanders die Microsoft-software via een veilingsite heeft aangeschaft, kwam er via deze validatiecheck achter dat een illegale versie werd gebruikt.