Met AutoCollage 2008 kunnen gebruikers eenvoudig fotocollages maken door simpelweg een map met foto's te selecteren. De software herkent interessante delen van foto's, zoals personen, en combineert deze naadloos in een collage. Deze kan vervolgens bewerkt en geprint worden. In een demonstratiefilmpje is te zien hoe dit werkt.

Volgens Alisson Sol, ontwikkelingsmanager van het project, is er een grote behoefte aan een dergelijk programma. "Veel mensen gebruiken ingewikkelde fotobewerkingssoftware om een collage te maken. Ons doel was om dit proces te versnellen en vereenvoudigen."

Eerdere fotosoftware van Microsoft, waaronder de Windows Picture and Fax Viewer in XP en de Windows Photo Gallery Viewer in Vista, beschikken enkel over standaard bewerkingen als roteren, uitsnijden en het bewerken van contrastwaarden. Met Photosynth, dat vorige maand uitkwam, is het mogelijk om een 3D-weergave te maken op basis van een aantal foto's.

Picasa

Eerder deze week presenteerde Google een nieuwe b├Ętaversie van Picasa, waarvan de online versie eveneens in staat is foto's automatisch op basis van gezichten te ordenen.

In plaats van AutoCollage aan te bieden via de webbased Windows Live-dienst, wordt de software verspreid via een installatiebestand. Volgens Sol is hier bewust voor gekozen, omdat gebruikers met een langzame internetverbinding anders problemen zouden kunnen krijgen met het uploaden van grote hoeveelheden foto's.

AutoCollage 2008 is te downloaden voor een bedrag van 19,95 dollar. Vooralsnog is er alleen een Engelse versie beschikbaar, maar Microsoft is wel van zins om de software in meerdere talen uit te brengen.