De CEO van Microsoft treedt af en gaat met pensioen. Deze terugtreding vindt binnen een jaar plaats, maakt de software- en cloudleverancier nu bekend. Dit nieuws volgt kort op de grote reorganisatie die Ballmer heeft doorgevoerd, waarbij de hele bedrijfsstructuur van Microsoft op de schop is gegaan.

Nieuwe koers, nieuwe CEO nodig

"Er is nooit een perfecte tijd voor dit soort overgang, maar nu is de goede tijd", stelt de opstappende CEO. In zijn resterende tijd bij Microsoft blijft hij die functie vervullen. Hij zal het bedrijf daarbij begeleiden in de volgende stappen van de transformatie; van een puur softwarebedrijf naar een leverancier van ook apparaten en services.

"We zijn een nieuwe koers ingeslagen met een nieuwe organisatie en we hebben een fantastisch senior leadership team", prijst Ballmer de topmanagers direct onder hem. "Mijn oorspronkelijke gedachten over timing waren dat mijn pensioenering zou plaatsvinden bij het midden van onze bedrijfstransformatie naar een devices- en services-bedrijf. We hebben een CEO nodig die hier voor de langere termijn zou zijn voor deze nieuwe richting."

Lees ook: 6 wapenfeiten van Steve Ballmer

Intern én extern zoeken naar opvolger

Het is nog niet bekend wie die opvolger wordt. Het lijkt er zelfs op dat die nog niet in beeld is. De Raad van Bestuur heeft een speciale commissie ingesteld die het proces gaat sturen om de nieuwe CEO te vinden. Microsofts grondlegger Bill Gates, die het bedrijf heeft opgezet samen met Paul Allen, is lid van die commissie. Hierbij werkt de commissie ook samen met Heidrick & Struggels International, een headhunter voor topmanagers. Zowel interne als externe kandidaten worden overwogen om de nieuwe CEO te worden, meldt Microsoft.

De bekendmaking van Ballmers aankomende pensioenering heeft de beurskoers van Microsoft al een oppepper gegeven. Het aandeel is net voor de opening van de beurs al met ruim 9 procent gestegen. Dit levert ook de CEO zelf winst op, bijna 800 miljoen dollar.

In een interne e-mail aan alle medewerkers van Microsoft kondigt CEO Steve Ballmer zijn afscheid aan:

Aankondiging afscheid Steve Ballmer