De open source-stichting zet Microsoft op de twintigste plaats als het gaat om aangedragen veranderingen aan de kernel van Linux. Een klein aantal bedrijven is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de bijdrages aan die kern van het open source-besturingssysteem. De Linux Foundation vermeldt in zijn jaarrapport over 2011 dat Microsoft sinds kernel-versie 2.6.36 de top 20 heeft bereikt, met 1,0 procent van alle bijdrages. Webwereld heeft het rapport vóór publicatie in handen gekregen.

Open source krijgt betaald

De top 10 van bedrijven die bijdragen aan de Linux-kernel is goed voor 60 procent van alle bijdragen. Dit omvat ook de groepen 'onbekend' en 'geen' voor de categorie van bedrijven. Zelfs als er wordt aangenomen dat alle developers in de groep 'onbekend' hun open source-werk onbetaald in hun eigen tijd verrichten, is nog altijd ruim 75 procent van de kernelontwikkeling afkomstig van betaalde developers.

Microsoft is nu binnengekomen in de top 20 van bedrijven die werknemers betalen om bij te dragen aan Linux. De grootste hierbij is nog altijd Linux-aanbieder Red Hat, gevolgd door processorproducent Intel, Linux-distributeur Novell, computerreus IBM en chipmaker Texas Instruments.

Microsoft-bijdrages

In juli vorig jaar heeft een Microsoft-werknemer al het meeste bijgedragen aan kernel 3.0. Twee jaar daarvoor heeft het bedrijf verrast met een code-donatie voor Linux-virtualisatie. Na ophef over schending van de open source-licentie GPL is die bijdrage nog verwaarloosd door de donateur. Uiteindelijk is die bijdrage nog uit Linux-cloud OpenStack gezet, waarna Microsoft beterschap beloofde.

Toch behoort de softwareproducent nu tot de grootste bijdragers aan Linux. Daarbij zitten niet alleen Linux-leveranciers nog boven Microsoft, maar ook diverse grote partijen op het gebied van mobiele elektronica. Daaronder bevinden zich smartphonemakers Nokia en Samsung, maar ook chipfabrikanten Atheros (van Qualcomm) en Freescale (ooit van Motorola). Ook Google draagt bij, zij het net iets minder dan databasereus Oracle.

Update: Inmiddels heeft de Linux Foundation zijn jaarrapport online gepubliceerd.